2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Színes

Orbán: A kulturális kötelék tehet bennünket erőssé

A közös nemzeti kulturális kötelék fontosságáról beszélt Orbán Viktor a Zeneakadémián, ahol a magyar kultúra napja előestéjén bemutatták a hazai fejlesztésű Bogényi-zongorát. A már több országban is szabadalmaztatott hangszerből mindössze három készült, a fejlesztés uniós pénzből és a jegybank támogatásából valósult meg.

Az új, magyar fejlesztésű versenyzongorát megálmodója, Bogányi Gergely szólaltatta meg a magyar kultúra napja előestéjén tartott gálakoncerten. A Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész szerint a hangszer nemcsak külsőleg más mint egy hagyományos zongora. A páncéltőkés fa szerkezetbe karbonkopmpozitból készített rezonánst építettek be, amitől a hangok tisztábbak, és erőteljesebbek. Ezt a Zeneakadémia nagytermében Liszt Ferenc Szerelmi álmok című nocturne-jével is bemutatta a művész.

A gálakoncerten Orbán Viktor arról beszélt, hogy a csodazongorában minden benne van, ami a magyarokat jellemzi: újító szándék, kitartás, szorgalom, és a magyar lélek nyugtalansága, amely tökéletes alkotásra törekszik. A miniszterelnök szerint a zene, mint minden kultúra közös nyelve, békét teremthet a világban.

„A magyar kultúra egy olyan fonál, amely egybeszövi a nemzetnek a világ legkülönbözőbb részeibe sodródott és szakított részeit. A magyar kultúra napjának előestéjén ezért fontos ismét emlékezetünkbe vésnünk: ahogy a múltban, ugyanúgy a jelenben és a jövőben is egyedül ez a minden magyart egymáshoz fűző kötelék tehet bennünket erős, nagy nemzetté” – fogalmazott a miniszterelnök.

A már több országban is szabadalmaztatott hangszerből mindössze három készült, a fejlesztés uniós pénzből és a jegybank támogatásából valósult meg. A zongorát 65 millió forintért lehet megvásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!