2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Küldetés

Következik:

Híradó 12:00

Színes

Nyílt napon mutatták be, mire költötték az uniós pénzeket

Csaknem 4000 milliárd forint uniós pénzt használt fel eddig az ország 2007 és 2013 között – ebből építik például a négyes metrót, bővítették a dunakeszi szennyvíztisztító telepet és újjították fel az aquincumi múzeumot. Ma nyílt napon mutatták be, hogy mire fordították a pénzt. Országszerte csaknem hatvan helyszínre látogathattak el az érdeklődők.

A 7,5 kilométeres vonal mind a 10 állomásán lesz lift. A nyílt napon bárki megnézhette a 85 százalékban kész négyes metrót. Uniós forrásból építették: a 452 milliárdból 181-et fizetett az unió. Jövő március végére készül el. „A szerelvények, amik a négyes metrón fognak közlekedni, vezető nélküliek lesznek. Ez ugye azt jelenti, hogy ki lehet állni az első szélvédőhöz és nézni, hogy szembe jön az alagút. Ez nagyon-nagy újdonság lesz a budapesti metróvonalakon” – mondta Fehérvári Sándor csoportvezető.

Bővíteni kellett a dunakeszi szennyvíztelep kapacitását: öt település csaknem 82 ezer lakosának a szennyvizét tisztítja meg, naponta majdnem kilencezer köbmétert. Csaknem 600 milliós uniós támogatással például új levegőztetőket, gépházat építettek.

Az aquincumi múzeum egyik termében pedig egy ókori katona bőrébe bújhattak a bátrabbak. Egy különleges technika segítségével, virtuálisan például hadakozni lehetett egy korabeli katonával.

A nyílt napon országszerte több mint hatvan helyszínre lehetett bemenni, ingyen. A programokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szervezte. Az volt a céljuk, hogy megmutassák: hová került az a csaknem 4000 milliárd forint, amit az uniótól pályázatokon nyert az ország az elmúlt öt évben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!