2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

Nem csak vándorló életmódot éltek a szkíták

Bár a szkítákat általában harcos lovas nomádokként ismeri a történelem, egy nemzetközi kutatócsoport új vizsgálatai eredményeként most megkérdőjelezi ezt a képet. Ukrajnai síremlékekben talált csontvázak alapján megállapították, hogy sok szkíta csoport letelepedett életmódot folytatott.

  • Nem csak vándorló életmódot éltek a szkíták

Az amerikai Michigan Egyetem kutatója, Alicia Ventresca Miller vezette csoport a Plos One című tudományos lapban számolt be eredményeiről.

A szkíták a vaskorban, az időszámítás előtti 7. és 2. század között éltek a közép-ázsiai sztyeppéken.

A tudósok 56 emberi csontvázat vizsgáltak, amelyeket három, Ukrajnában feltárt síremlékben találtak. A fogakban és csontokban mért stroncium-, szén- és oxigénizotópokat mérték, és megállapították, mivel táplálkoztak ezek az emberek és mennyire voltak mobilisak.

Eszerint sokan voltak, akik egész életükben nem tettek meg nagy távolságokat. A vizsgált egyének többsége ott halt meg, ahol született, a sírhalom közelében - mondta a kutatásban részt vevő Claudia Gerling, a Bázeli Egyetem régésze.

Ugyanakkor azt is megállapították, hogy a telepeken élő szkíták állattenyésztéssel is foglalkoztak, táplálkozásuk alapját a köles jelentette, amely a bronzkorban került az eurázsiai sztyeppéken át Európába.

A kutatás eredményei alátámasztják azt az elméletet, amely szerint a szkíta népesség nem jelentett homogén kultúrát, sokkal inkább állt sokféle csoportokból, amelyeket különböző életmód és gazdaságtípus jellemzett.

Kiterjedt kereskedelmi kapcsolatokat ápoltak egymással, amit a régészek által feltárt sírokban talált tárgyakból és írásos forrásokból tudunk - mondta Gerling.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!