2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Mit rejt a szoknyájuk? Hát most ez is kiderült

2017. június 4., vasárnap 19:04, frissítve: vasárnap 19:47

Mi van a kazári néptáncosok szoknyája alatt? Erre is volt válasz a hollókői pünkösdölésen. A hagyomány szerint pünkösd a felnőtté válás időszaka, a keresztények pedig a Szentlélek eljövetelét ünneplik.

Pünkösdölés Hollókőn: táncosok elevenítik fel a cucorkázást, vagyis a lányok termékenységvarázslással összekötött pünkösdi köszöntőjét.

Pünkösdi királynénak rendszeresen a legszebb legkisebb lányt választják. A pünkösdi király címet viszont ki kell vívni. Az egész napos erőpróbán több tucat legényke és férfi méri össze az ügyességét, például pecázásban.

A népi játékok nyertesét csak a nap végén hirdetik ki, régebben a pünkösdi király több előjogot is nyert, például egy évig nem kellett fizetnie a kocsmában, és minden mulatságba meghívták.

A pünkösdölés látogatóinak egyebek mellett részletesen bemutatták a kazári táncosok népviseletét. „Hátul, ugye, a középen megigazított vállkendő, a fehér harisnya és a különböző keménységű és általában harmonikásra bevasalt alsószoknyák. Ami pedig legalul van… Most nem teljesen legalul, mert azért a harisnya alatt is van más, de ott van a bő bugyogó” – mutatta be Farkas Rózsa az egyik népviseletbe öltözött lányon a viseletet.

– Bakancslistámon szerepelt.
– Tényleg? És a bakancslistán mi szerepelt, Hollókő vagy a pünkösdi ünnep?
– Hollókő. Együtt. Gondoltuk, ilyenkor biztosan beöltöznek, és akkor látunk egy kis népművészetet.
– Hogy tetszett?
– Gyönyörű. Nagyon. Csodálatos, utolérhetetlen, fantasztikus. Nagyon szép” – áradozott egy látogató.

De hasonlóan népszerű volt az ófalui tánc is.

– A zene, az nagyon tetszik, a ruhák, hát, így ezek a hagyományos dolgok, ezek nagyon jók, jó lenne visszahozni őket, de hát nem lehet sajnos, hát meg az egész olyan hangulatos, csend van.
– Azt el tudnád képzelni, hogy itt éljél?

– Nem. Én Londonban élek, szóval azok után nem, nagyon nyugis, és én szeretem a zsúfoltságot, de kikapcsolódni jó – fogalmazott a Hír TV-nek egy hölgy.

Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztény egyházak. A népi hagyományok szerint pedig ez a felnőtté válás időszaka.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!