2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

Megújult a jogosítvány

Átadták itthon az első európai uniós vezetői engedélyt. Mostantól az okmányirodák csak az új típusú jogosítványokat adhatják ki. Az okiratok kiállításának ára nem változik, és a régieket sem kell most lecserélni. Lejáratukig használhatók. Az okmány megújulásával egy időben több új jármű-kategória is megjelent a szabályozásban, és néhány esetben a vezetői engedély megszerezésének korhatárai is emelkedtek.

A tagállamok egy EU-s irányelv szerint mostantól ezt az okmánytípust adhatják ki. Itthon jelenleg 5-féle vezetői engedély van forgalomban, de ezeket nem kell most lecserélni. Lejáratukig még mindegyik használható. A jogosítvány hátoldalán a meg nem szerzett jármű-kategóriák melletti üres területet lézergravírozással töltötték ki, hogy utólag ne lehessen ráírni az engedélyre. Az okmány megújulásával egy időben több új jármű-kategória is megjelent a szabályozásban.

Emelkednek a vezetői engedélyek megszerezésének korhatárai is bizonyos járműkategóriákban. Tehergépkocsi például az eddigi 18 helyett, csak 21 éves kortól vezethető. De 600 köbcentiméteres motorra is csak a 24 évesnél idősebbek ülhetnek fel ezután. „Az oktatás, képzés, vizsgáztatással foglalkozó szakmai szervezeteket a szakújságokon, az érdekképviseleti szerveken keresztül részletesen fogjuk tájékoztatni, és készítünk egy olyan összefoglaló táblázatot, ami más külföldi országban is van. Hogy melyik kategória pontosan mit jelent, milyen kategória pontosan hány éves kortól érhető el” – nyilatkozta Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár.

A vezetői engedélyek egységesítése mellett olyan elektronikus rendszer is kiépül, ami segíti a hatóságok közti információcserét. Így csökkenthető lesz például a jogosítvány-turizmus. Az adatcserével ugyanis elkerülhető, hogy egy tagállam olyan sofőrnek állítson ki vezetői engedélyt, akinek okmányát egy másik ország már valamiért visszavonta.


Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!