2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:10

Színes

Megmászatlan hegyeket és útvonalakat céloz a hegymászó válogatott Pakisztánban

A világ egyik legvonzóbb magashegyi vidékére, a pakisztáni Karakorumba indult a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott. Céljuk 5-6000 méteres csúcsokon olyan utakat mászni, ahol előttük még nem járt senki.

  • Megmászatlan hegyeket és útvonalakat céloz a hegymászó válogatott Pakisztánban

Nangma-völgy a Karakorumban. Fotó: @Alpine Adventure Tours Pakistan

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott a közel két éves COVID-19 világjárvány okozta korlátozásokat követően 2022 nyarán a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség támogatásával expedícióra indult Pakisztánba. Az expedíció során a Karakorum hegység keleti végébe, a Baltisztánban található Hushe-völgy környékére szeretnének eljutni.

Konkrétan a Hushe-völgyből nyíló Nangma oldalvölgyet szemelték ki mászásaik célpontjául. A völgy hegyeinek formavilága megfelel a válogatott elképzeléseinek. Kevésbé ismert és mászott terület, így lehetőség adódik a feltérképezésre, és akár új utak, falak mászására is tiszta alpesi stílusban. A Nangma-völgyben az extrém, tisztán sziklamászást igénylő nagyfalaktól a havas-jeges alpesi csúcsokig megtalálható minden, négy és hatezer méter közötti magasságban. E völgyet a Karakorum Yosemite-jeként is emlegetik, lenyűgözően sima gránitfalai miatt.

A Karakorumnak e szeglete (elsősorban a völgy felső része) még felderítetlen, mászásra alkalmas terület. Kevés leírást találni itteni mászásokról, akár a környező völgyekhez képest is. Az ötfős csapat tervei szerint itt szeretne eddig megmászatlan csúcsot, vagy útvonalat teljesíteni.

 
Az expedíció tagjai induláskor: Dr. Ágoston Viktor, Forbauer Attila, Kerekes Bence, Nagy Márton és Dr. Szász László. Fotó: Dr. Szász László/MNHV
 

 

A fejlett kereskedelmi expedíciós logisztikának, hegyivezetésnek és szolgáltatási hálónak köszönhetően ma már tömegek által elérhető nyolcezer méteres csúcsokkal szemben az ehhez hasonló, alpesi stílusú – a hegyen minden külső támogatást és pótlólagos oxigént mellőző – expedícióknak van igazán elismert szakmai értéke a hegymászás nemzetközi világában. Éppen ezért, a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott célja, amellett, hogy kiemelkedő értékű mászásokat hajtson végre, a magyarországi mászóközösséget a nemzetközi hegymászó ranglétrán utánpótlásképzéssel magasabb szintre helyezni.

A pakisztáni expedíció tagjai: Dr. Ágoston Viktor, Forbauer Attila, Kerekes Bence, Nagy Márton és Dr. Szász László.

A csapat június 24-én pénteken 14:05-kor indult a Liszt Ferenc repülőtérről Iszlámábádba. Egy pakisztáni iroda biztosítja számukra az országon belüli utazást, a völgybe való feljutást és az alaptábori szolgáltatást. Az alaptábor elérése néhány napot igénybe fog venni. A hegyen teljesen önállóan fognak mozogni, és az előzetes információk alapján a völgyben sem nagyon lesz nagyon társaságuk. A lehetséges mászócélokról  csak a helyszíni időjárási és hó- illetve terepiszonyok alapján kapnak valós képet. Körülbelül 25 nap áll rendelkezésükre a mászásra, hazatérésüket július 30-ra tervezik.

Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!