2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Színes

Már csaknem 50 százalék az esélye annak, hogy 2026-ig átlépi a 1,5 fokot a felmelegedés

Már csaknem 50 százalék az esélye annak, hogy a 2026-ig tartó öt évben legalább átmenetileg meghaladja a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest a felmelegedés - közölte hétfőn a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

  • Már csaknem 50 százalék az esélye annak, hogy 2026-ig átlépi a 1,5 fokot a felmelegedés

A 2015-ös párizsi klímaegyezményben a világ országai célul tűzték ki, hogy jóval 2 Celsius-fok alatt, lehetőleg 1,5 fokon tartják a globális átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti szinthez képest. Akkor még nulla százalék esélyt adtak a 1,5 fokos küszöbérték öt éven belüli elérésének, azóta azonban évről évre növekszik ennek az esélye. A WMO hétfő este közzétett friss klímajelentése szerint 93 százalék a valószínűsége annak, hogy 2022 és 2026 között legalább egy esztendő felváltja 2016-ot mint az eddigi legmelegebb évet, és ugyanennyi az esélye annak is, hogy az előttünk álló öt év átlaghőmérséklete meghaladja a megelőző öt év (2017-2021) átlaghőmérsékletét.

A világszervezet hangsúlyozza, hogy a 2026-ig 50 százalékos eséllyel jósolt 1,5 fokos emelkedés nem jelent tartós felmelegedést, a küszöbnek számító érték elérése után jöhetnek még hűvösebb évek. Az eddigi legmelegebb év 2016 volt, amikor a globális átlaghőmérséklet 1,2 fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet, az 1850 és 1900 közötti évek hőmérsékletét. A WMO ideiglenes adatai szerint a múlt év átlaghőmérséklete 1,11 fokkal volt magasabb az iparosodás előttinél. A következő klíma-világkonferenciát novemberben tartják az egyiptomi Sarm-el-Sejk vörös-tengeri üdülőhelyen, ahova 30 ezer résztvevőt, köztük 120 állam- és kormányfőt várnak.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Dúró Dórának a parlament folyosóján annyit mondott, kezét csókolom, de nem egyeztetett vele - így reagált Kocsis Máté az atv.hu-nak, miután Magyar Péter azt állította, hogy Kocsis és Dúró rendszeresen egyeztet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!