2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Már a felnőttek táplálékát kóstolgatja a miskolci rénszarvasborjú

Hír TV

2018. június 16., szombat 11:34, frissítve: szombat 12:57

Bemutatták a látogatóknak a Miskolci Állatkertben a másfél hónapos rénszarvasborjút. Egyelőre anyatejet fogyaszt, de a gondozók később különleges táppal is etetik majd, ami hasonlít a természetes élőhelyén lévő takarmányhoz. A borjú nőstény, ennek ellenére egyévesen agancsot növeszt majd.

Egy percre sem téveszti szem elől anyját a másfél hónapja született rénszarvasborjú. Főleg anyatejet fogyaszt, de már kóstolgatja a felnőttek táplálékát is. A rénszarvast természetes élőhelyén, az északi-sarkvidéken háziállatként is tartják, ezért nem ritka, hogy fogságban, így állatkertben is szaporodik. A Miskolci Állatkertben mégis most jött világra először rénszarvasborjú.

„A rénszarvasok vemhességi ideje nagyjából hét és fél hónap, ami itt nálunk azt jelenti, hogy az anya, aki tavaly év végén érkezett Nyíregyházáról, már vemhesen érkezett az állatkertbe. Ezt nyilván akkor még nem tudtuk, de bíztunk benne, hogy esetleg hozott magával a szervezetén belül egy borjút is, és május ötödikén ez be is bizonyosodott, ugyanis a borjú minden komplikáció nélkül, reggel, mire a gondozó odaért hozzájuk, addigra meg is született” – mondta Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője.

A nőstény borjú néhány órával születése után már lábra állt, de mostanra erősödött meg annyira, hogy a látogatóknak is be lehet mutatni. A Miskolci Állatkert rénszarvasai főként szénát, zöldséget és gyümölcsöt esznek, de a gondozók igyekeznek minél változatosabban táplálni az állatokat.

„Ami náluk egy kicsit különlegesség, az az, hogy a természetben a rénszarvaszuzmó, ami a fő táplálékuk, azt itt nem kapnak, hanem helyette külföldi állatkertek már rájöttek arra, hogy a versenylótáp kifejezetten jó, annak van olyan beltartalmi értéke, ami nagyjából lefedi azt, ami a zuzmóban van” – magyarázta Veress Tamás.

A rénszarvas agancsa egyéves korában kezd el nőni, és minden évben lecserélődik. Míg a többi szarvasfélénél csak a hímnek van agancsa, addig a rénszarvasok esetében a nőstényeknél is megtalálható.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!