2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Színes

Magyarországon elismerik az édesanyákat

Tízből nyolc magyar szerint az anyák tartják össze a családokat és a gyermekek nevelésében nekik van a legnagyobb szerepük - derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Anyák napi kutatásából. A válaszadó felnőttek többsége hálával tekint az édesanyjára, amiért felnevelte. Közel háromnegyedük szerint ma Magyarországon megbecsülik az édesanyákat. Többségük szerint a családpolitikát az édesanyákra kell alapozni.

  • Magyarországon elismerik az édesanyákat

„A gyermekek világrahozatala és szoptatása, a biztonságos korai anya-gyermek kapcsolat kialakítása a nők elidegeníthetetlen feladata, aminek a jelentőségére a lányokat, nőket ma még fontosabb felkészíteni, mint az elmúlt évszázadokban, amikor természetesen látták maguk körül az anyaságra felkészítő mintákat.”

(Prof. Dr. Kopp Mária)

Az Anyák napja már közel egy évszázada meghatározó ünnep a magyar családok életében, először 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezésére köszöntötték az édesanyákat. A KINCS ezúttal arra volt kíváncsi, hogy hogyan gondolkodnak az emberek az édesanyák szerepéről a családokban és a társadalomban. 

A megkérdezettek közel négyötöde (78%) egyetértett azzal az állítással, hogy az édesanyák tartják össze a családokat, 77 százalékuk pedig úgy gondolta, hogy az anyáknak van a legnagyobb és legfontosabb szerepük a gyermekek nevelésében. A gyermekesek, az idősebbek, a nők és a vidéken élők között ennél is nagyobb volt az egyetértők aránya.

A válaszadók többsége szerint a családpolitikát elsősorban az édesanyákra kell alapozni, tízből hatan ezzel teljesen egyetértettek, negyedük egyet is értett, meg nem is, és csak hatoduk volt elutasító. Különösen a gyermekesek, a nők és az idősebbek tudtak jobban azonosulni ezzel az állítással. 

A válaszadók személyes életére vonatkozóan kiderült, hogy az emberek nagy része (83 százalékuk) hálával tekint az édesanyjára amiért és ahogy felnevelte őt, tízből heten teljes mértékben elégedettek azzal, ahogyan az édesanyjuk nevelte őket, és csak 3 százalék nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen.

A felmérésből az is megállapítható, hogy a magyarok többsége (71%) szerint hazánkban össztársadalmi szinten is megbecsülik az édesanyákat és elismerik a családokért végzett munkájukat.

A Kopp Mária Intézet kutatása megmutatta, hogy Magyarországon tisztelet övezi az édesanyákat, a családokon belül és a társadalomban is elismerést kapnak. Az emberek úgy érzik, hogy az anyák tartják össze a családokat, nekik van a legfontosabb szerepük a gyermeknevelésben, és a családokért ők teszik a legtöbbet. 

Isten éltessen minden anyát, nagymamát és dédmamát május 1-jén, Anyák napján!

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!