2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 22:50

Színes

Magyarok és törökök közösen fejlesztik az afrikai harcsa szaporítását

A V-95 Általános Vállalkozási Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciuma a törökországi Akdeniz Egyetem és Kilic Holding együttműködésével létrejött kétoldali projekt keretében (azonosítószám: 2020-1.2.4-TÉT-IPARI-2021-00011), az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése alapján 69,8 millió forint összegű támogatást nyert el.

  • Magyarok és törökök közösen fejlesztik az afrikai harcsa szaporítását

Afrikai harcsatermelésben hazánk piacvezető az Európai Unióban, míg Törökország vezető szereppel rendelkezik a tengeri süllő és az arany durbincs termelésében. Ezt a kedvező pozíciót csak folyamatos innovációval lehet megtartani – olvasható a Halászati Lapok 2023. januári számában megjelent sajtóközleményben.

A projekt által a termelési gyakorlatba bevezetendő saját fejlesztésű szaporítási módszer lehetővé teszik azokat a klasszikus tenyésztési eljárásokat (pl.: irányított keresztezés, manipulált/minősített sperma használata stb.), melyek az ívatásos halszaporításnál nem voltak kivitelezhetőek. 

A projektben részvevő, meghatározó szerepet játszó agrárfókuszú egyetemek (MATE és Akdeniz Egyetem), kutatóintézet (Mediterranean Fisheries Research, Production and Training Institute), hazánk egyik legjelentősebb halfeldolgozó és haltermelő cégének (V-95 Kft) valamint a mediterránium legnagyobb haltermelő cégének (Kilic Holding) bevonása garantálja a projekt sikerességét és az eredmények gyakorlati alkalmazását – írták a közleményben.  

A 78 millió forintos költségvetésű projekt hozzájárul a magyar-török tudományos együttműködés elmélyítéséhez és kiterjesztéséhez, valamint lehetőséget teremt a hatékony technológiai transzferfolyamatokra – olvasható a tájékoztatóban.

Pecaverzum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!