2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Svenk 07:30

Színes

Látványos felvételen az újabb izlandi vulkánkitörés + videó

Újabb vulkánkitörés történt az izlandi Reykjanes-félszigeten szombat este, a rendőrség ezt követően rendkívüli állapotot hirdetett. December óta ez a negyedik vulkánkitörés a térségben.

  • Látványos felvételen az újabb izlandi vulkánkitörés + videó

Az izlandi meteorológiai intézet tájékoztatása szerint az ország délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten lévő Stora Skogfell és Hagafell között vulkánkitörés kezdődött. A térségben készült videófeltételeken izzó lávát és füstfelhőket lehetett látni.

Az első becslések szerint, amelyeket e képek és légi felvételek alapján készítettek, "a kitörés a három korábbi kitörés közül a legnagyobbnak tekinthető a magma kiáramlását tekintve" - közölte az intézet, hangsúlyozva, hogy a becslés a kitörési tevékenység első óráján alapul.

Az izlandi polgári védelem bejelentette, hogy helikoptert küld az új hasadék pontos helyének meghatározására. A kitörés miatt a rendőrség szükségállapotot hirdetett - közölték a hatóságok.

A meteorológiai intézet beszámolója szerint a lávafolyam az előző, február 8-i kitörés helyszínének közelében tört ki.

A helyi média azt írta, hogy nem sokkal 22 óra után a lávafolyam csúcsa mintegy 200 méterre volt a Grindavik kis kikötőváros keleti részét védő gátaktól, és óránként körülbelül egy kilométeres sebességgel haladt.

A láva február 8-án is nyugat felé áramlott, és a hasadék hosszát akkor a hatóságok 2,9 kilométerre becsülték.

Percekkel a kitörés előtt a meteorológiai intézet közleményt adott ki, amelyben szeizmikus aktivitásra figyelmeztetett, ami növelte egy újabb kitörés kockázatát.

A helyi média arról számolt be, hogy a Kék Lagúna geotermikus fürdőt kiürítették, akárcsak Grindavik települést.

A kisváros mintegy négyezer lakosa február 19-én térhetett vissza otthonába, miután november 11-én evakuálták őket.

Mintegy 28 ezer ember él ebben a régióban, amely a félsziget déli részén, Izland egyik legsűrűbben lakott részén, Reykjaviktól mintegy 40 km-re délnyugatra található.

Grindavik lakosait november 11-én is ki kellett menekíteni, miután több száz rengés megrongálta otthonaikat és széles körben megrepedtek az utak, ami félelmet keltett.

A földrengéseket december 18-án egy vulkánkitörés követte, amely megkímélte Grindavikot, majd január 14-én egy második kitörés volt, amely a város szélén narancssárga színű lávát terített az utcákra, és három házat felégetett.

Videó forrása: Reuters

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!