2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Színes

Különleges kiállítás: Capa a játékszenvedélyen keresztül

Szerdán nyitják meg a Nemzeti Múzeumban a Robert Capa születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást. A Játékos című tárlat a játékszenvedélyen keresztül mutatja be a magyar származású fotóriporter életét.

A Játékos című tárlat rendhagyó módon mutatja be Robert Capa életművét. A világhírű fotóriporter és haditudósító száz éve született Budapesten Friedmann Endre néven.

„Mi arra gondoltunk, hogy nem azt fogjuk kérdezni, hogy ki volt Robert Capa, hanem azt, hogy mi volt Robert Capa. Hős volt, riporter volt, emigráns volt, szerető férfi és hát elsősorban játékos – ezt leírták róla barátai, és ő maga is mindig bevallotta, hogy elképesztő játékszenvedély működött benne –, ami a fotóiban és a kapcsolataiban is megjelent” – fejtette ki Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A legismertebb fotók mellett a Nemzeti Múzeum közel ezerdarabos Capa-gyűjteményéből több olyan képet is láthat a közönség, amelyek az eddigi kiállításokon nem szerepeltek. De azt is bemutatják, hogy a különböző korabeli újságokban hogyan jelentek meg a felvételek.

A január közepéig nyitva tartó kiállításon megtekinthető az Aranyérem-díj is, amelyet Robert Capa halála után egy évvel, 1955-ben alapítottak a hozzá hasonló bátorságú fotóriporterek munkájának elismerésére.

Robert Capa öt harcszíntéren fotózott, a spanyol polgárháborúban, Kína japán megszállásakor, a második világháborúban, az első arab–izraeli háborúban és Indokínában, ahol egy látkép készítése közben taposóaknára lépett, és azonnal meghalt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Új lakossági állampapírokat bocsát ki a Magyar Állam 2024-ben – hangzott el a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki sajtótájékoztatóján, ahol ismertették az ország jövő évi finanszírozási tervét.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!