2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföldiek is nyerni akartak a Göcsejen

2017. szeptember 16., szombat 22:14, frissítve: szombat 23:41

Rekordszámú nevezés érkezett az idei Göcsej Filmszemlére, országhatárokon innen és túlról egyaránt érkeztek produkciók a zalaegerszegi mustrára. A fődíjat egy a gulágra hurcoltakról szóló film nyerte.

Az idei Göcsej Filmszemlére nyolcvannégy alkotás érkezett a filmetűdök, a kisjátékfilmek és a dokumentumfilmek kategóriában. Az érdeklődők ízelítőt kaphattak fiatal művészek munkáiból is.

„Nagyon sok fiatal, 18 és 22 év közötti alkotó művét is láttuk, a fiatalok mai problémájáról, a fiatalok világáról, a fiatalok és a család viszonyáról meséltek. Úgy meséltek nekünk, ahogy a mi gyermekeink elmesélik a saját történeteiket, amiből legfeljebb mi lehet, hogy ki vagyunk hagyva” – mondta az egyik zsűritag, Szaknyéri András.

A rendezvény célja, hogy felkarolja és támogassa a tehetséges amatőr filmeseket.

„Idén elsősorban arra törekedtünk, hogy azokat az alkotásokat jutalmazzuk pénzzel, amelyek önerőből valósultak meg, hiszen nagyon sok olyan van, amelyet a médiatanács már korábban támogatott. Mi most elsősorban azoknak szeretnénk egy kis anyagi támogatást adni, akik saját erejükből valósítják meg ezeket a filmeket; bízunk benne, hogy ez a kis támogatás arra ösztönzi őket, hogy a következőkben is alkossanak” – mondta a Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft. ügyvezetője, Frauenhoffer Márta.

A legrangosabb elismerést, a Szalai Annamária-díjat a gulágra hurcoltakról szóló Elrabolt évek nyomában című alkotás nyerte.

„Nagyon fontosnak tartottuk, hogy az a néhány túlélő, aki vállalta, beszéljen erről. Hiszen az utolsó pillanatokban vagyunk, amikor ezek az emberek még el tudják mondani, hogy mi történt velük, és nagyon fontos, hogy erről a fiatalság is hírt kapjon” – mondta az Elveszett évek nyomában forgatókönyvírója, Siket Tibor.

A szervezők remélik, hogy jövőre ismét rekordszámú nevezést fogadhatnak majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!