2022. 12. 04. Vasárnap Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Zöldövezet 03:40

Színes

Kína segítségét kérte Tajvan

Az egyik tajvani óriáspandánál életveszélyes agyi elváltozást állapítottak meg, ezért Tajpej Kína segítségét kérte - jelentette a CNN csütörtökön.

  • Kína segítségét kérte Tajvan

A tajpeji állatkert Tuan Tuan nevű óriáspandájánál MRI-vizsgálat mutatta ki az agysérülését, amelyről azonban további részleteket nem közölt az intézmény.

Az óriáspandát azért vizsgálták ki, mert Tuan Tuan szokatlanul kezdett viselkedni, elvesztette az étvágyát, és augusztus végén háromperces epilepsziás rohamot kapott.

Nancy Pelosi amerikai házelnök augusztusi látogatását követően Kína és Tajvan között különösen megromlott a kapcsolat. Kína mindig is saját területének tekintette Tajvant annak ellenére, hogy a sziget régóta autonóm önigazgatással rendelkezik, és Peking továbbra is a sziget "újraegyesítésén" dolgozik. Pelosi látogatása óta Peking egy sor hadgyakorlatot hajtott végre Tajvan közvetlen közelében.

Tuan Tuant és párját, Jüan Jüant Peking 2008-ban adományozta Tajvannak a jóindulat jeleként, a hagyományos "pandadiplomáciája" keretében, ám a két panda ajándékozása a Kínai Kommunista Párt (KKP) finom politikai üzenete volt Tajvannak, hiszen a két név kombinációja újraegyesítést jelent kínai nyelven.

Egyelőre úgy tűnik, Peking hajlandó segíteni az óriáspanda gyógyításában. Csu Feng-lien, pekingi kormányzat tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője megerősítette, hogy a tajpeji állatkert hivatalosan is megkereste a kínai Szecsuan tartomány székhelyén, Csengduban működő óriáspanda-központot (GPPRC) Tuan Tuan állapotával kapcsolatban.

A KKP angol nyelvű napilapja, a China Daily pedig szerdán arról számolt be, hogy a kínai szakemberek hajlandók műszaki-technikai támogatást nyújtani és segíteni a tajvani óriáspandán.

A tajpeji állatkert szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy "a két fél eddig is szorosan együttműködött az óriáspandák gondozásában, és rendszeresen megosztották egymással tapasztalataikat". Hozzátette: amikor a pandák bocsokat hoztak világra, akkor is kaptak kínai segítséget.

Tuan Tuan és Jüan Jüan 2013-ban és 2020-ban is egy-egy utódnak adott életet.

A szabadon élő óriáspandák átlagos élettartama 14-20 év, de fogságban sokkal tovább élnek a Természetvédelmi Világalap (WWF) adatai szerint. Tuan Tuan idén augusztusban múlt 18 éves.

Júliusban halt meg a világ legidősebb, fogságban élő hím pandája: An An, a hongkongi Ocean Park lakója 35 éves volt.

Az óriáspandák közismerten nehezen szaporodnak fogságban, de sok év természetes fogyást követően az elmúlt években ismét nőni kezdett a szabadon élő példányok száma.

Borítókép: GettyImages

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál: Transzatlanti kereskedelmi háború?

Globál: Transzatlanti kereskedelmi háború?

Háborús nyerészkedéssel vádolják az Egyesült Államokat az Atlanti óceán innenső partján. Amerika nemcsak a négyszeres áron szállított cseppfolyósított gáz, de a megugrott fegyvereladások miatt is sokat profitál a háborúból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Így még nem láttuk Gianni Annonit és Ördög Nórát

Így még nem láttuk Gianni Annonit és Ördög Nórát

Gianni Annoni és Ördög Nóra műsorvezetők, Mikulásként és Krampuszként lepték meg a gyerekeket az Ökomenikus Segélyszervezet miskolci intézményében. A programon a rászoruló családokban elő kicsik versekkel és dalokkal várták a vendégeket.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!