2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kb. félmilliárdért nem csak az Öné lehet, el is nevezheti

Hír TV

2018. június 2., szombat 19:06, frissítve: szombat 19:54

Ismeretlen dinoszauruszfaj csontvázát árverezik el hétfőn Párizsban. Az eladó reményei szerint a licit – átszámítva – fél milliárd forintig mehet. A sikeres licitáló nemcsak egy 4 méteres dinómaradvánnyal lesz gazdagabb, de ő adhat nevet is az új fajnak.

Dinoszaurusz-csontvázat szerelnek a párizsi Eiffel torony első emeletén. A 4 méteres állat csontvázának a 70 százaléka maradt meg, a szakértők ez alapján feltételezik, hogy az állat ragadozó volt, de pontosat nem tudnak, ez ugyanis egy ismeretlen faj. Az állat maradványait hétfőn árverezik el, és aki megveszi, az el is nevezheti az új fajt.

– Paleontológiai szempontból nagyon különleges a helyzet, mert ezt a csontvázat 3 év alatt tárták fel, és sokáig nem is sejtették, hogy mivel van dolguk. Azt hitték, hogy egy Alloszauruszról van szó, egy két lábon járó húsevőről, de kiderült, hogy azzal nem egyezik, habár egy időben éltek, a jura kor végén, a kréta kor elején. Alloszaurusz csontvázat körülbelül 1,2 millió euróért lehet eladni, szóval arra számítunk, hogy ez a csontváz ennél több pénzért kel majd el – mondja Eric Mickeler paleontológus.

A tervezett bevétel átszámítva 575 millió forint.

A csontvázat egy magánpénzből finanszírozott kutatócsapat találta 2013-ban az amerikai Wyomingban, és most egy ismeretlen brit üzletember tulajdona. A potenciális vásárlóktól nem csak eurót és dollárt, hanem bitcoint is elfogad.

– Nagy az érdeklődés az új csontvázak iránt. A fosszíliákat egyre több ember egyre jobb befektetésnek tekinti, és hajlandó ilyesmibe helyezni a pénzét. Itt egyébként nem csak eszmei érték van, hanem kemény munka is, egy ilyen csontvázat összeállítani 6 hónap egy komplett szakértői csapatnak – emelte ki Alexandre Giquello, egy korábbi árverés vezetője.

Párizsban már áprilisban is elárvereztek 2 dinoszaurusz csontvázat, a kettőért együtt 2 millió 200 ezer eurót fizetett egy befektető.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!