2022. 09. 27. Kedd Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:10

Színes

Jegesmedve sebesített meg egy francia turistát a Spitzbergákon

Jegesmedve sebesített meg egy francia turistát a norvégiai Spitzbergák egyik táborában az északi-sarkvidéken, a nő élete nincs veszélyben - jelentették be helyi hatóságok hétfőn.

  • Jegesmedve sebesített meg egy francia turistát a Spitzbergákon

A francia nő, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, egy 25 fős expedíció tagjaként érkezett a Belgiumnál kétszer nagyobb területű szigetre, ahol sátrakban szálltak meg, alig több mint ezer kilométerre az Északi-sarktól.

"Tudomásunk szerint a francia nőnek megsérült a karja" - nyilatkozta Stein Olav Bredli helyi rendőrfőnök.

A turistát helikopterrel szállították a longyearbyeni kórházba, a szigetcsoport legnagyobb településére.

A támadás pontos körülményei nem ismertek, de a helyi hatóságokat ottani idő szerint valamivel reggel 8:30 előtt értesítették az esetről.

"Célzott lövéseket adtak le a jegesmedvére, amely megijedt és elszaladt a helyszínről" - erősítette meg Bredli rendőrfőnök. Az állatot később megtalálták, sorsa még nem dőlt el.

A Spitzbergákon mindenkinek kötelező a fegyverviselés, aki elhagyja a lakott területet, mert fel kell készülni a jegesmedvékkel való véletlen találkozásokra. A jegesmedvehímek 300 és 600 kilogramm közötti tömegűek, míg a nőstények körülbelül feleannyit nyomnak.

Egy 2015-ös felmérés szerint a Norvégiához tartozó sarkköri területek mintegy ezer jegesmedvének adnak otthont, amelyek 1973 óta védett fajnak számítanak. Közülük mintegy 300-an egész évben a szigetcsoporton élnek, és korábban néhányan a sziget nyugati részén telepedtek le, ahol a legtöbb ember él, de innen egy idő után eltűntek, amikor vadászatuk még engedélyezett volt.

1971 óta hat halálos jegesmedve-támadást jegyeztek fel, az utolsó áldozat egy 38 éves holland férfi volt 2020-ban.

Az 1924-ben hatályba lépett Svalbardi Egyezmény alapján a Spitzbergák területe Norvégiához tartozik, de a norvég szuverenitás korlátozott a nemzetközi kereskedelmi és bányászati tevékenység miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

Véradás a HírTV-ben

Véradás a HírTV-ben

Birtokba vette az Országos Vérellátó Szolgálat a HírTV stúdiója előterét kedd reggel. Kollégáink egész délelőtt váltották egymást a véradáson.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!