2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

Ismét indulnak a szarvasbőgés-túrák a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdő valkói, gödöllői, visegrádi és budapesti erdészete idén ősszel is szarvasbőgés-túrákra invitálja az érdeklődőket. A nagy népszerűségnek örvendő, a kora esti órákban, szakvezetéssel zajló kirándulások a gímszarvasok nászidőszakában kínálnak páratlan élményt a látogatóknak, akik fül- és szemtanúi lehetnek a szarvasbőgésnek és a szarvasviadaloknak.

  • Ismét indulnak a szarvasbőgés-túrák a Pilisi Parkerdőben

Az erdőjárók szarvasbőgés idején érzékelhetik a legkönnyebben a vadon élő állatok jelenlétét. A gímszarvasbikák nászuk időszakában változatos hangú és erejű, más-más jelentésű bőgéssel kommunikálnak egymással. Az imponálni akaró, a párkereső, a háremét védő, fajtársaikat elriasztani akaró bikák eltérő hangokkal hozzák társaik tudomására szándékaikat, de az alkonyattól erősödő bőgés az állatok fizikai állapotáról, méretéről és vérmérsékletéről is árulkodik.

A nászidőszakban a gímbikák ivarérett ünőket és teheneket terelnek kisebb csapatba, folyamatosan a háremük körül maradva éberen vigyázzák, hogy más hímek ne juthassanak annak közelébe. A felbukkanó vetélytársat először hanggal igyekeznek távoltartani, ha ez nem elegendő, akkor meg is vívnak vele, ami jól hallható agancscsattogással is jár. A küzdelem vesztese megfutamodik és a párzási időszak végéig keresi az újabb lehetőségeket, ezért is nevezik „kereső” bikáknak.

A vezetett túrákon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket. A túrákon jó eséllyel lehet hallani szarvasbőgést, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. az állatok nyugalma, és nem utolsó sorban az erdőjárók biztonsága érdekében arra kér mindenkit, hogy a szervezett túrák keretében és ne egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedjenek meg a gímszarvasok nászával.

A résztvevőknek célszerű az erdei, terepi viszonyoknak és az évszaknak, valamint a kora esti, esetleg már hűvös napszaknak megfelelő meleg, vízhatlan ruházatot és túrabakancsot viselniük. Jól jöhet a zseblámpa, a távcső és hátizsák is, benne innivalóval és esőkabáttal. Fényképezni lehet, de csak vaku nélkül!

Bővebben:

Parkerdo.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!