2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Ismét felépítenék az összedőlt templomtornyot

2015. május 30., szombat 12:55, frissítve: vasárnap 16:44

Újra felépítenék a Ceausescu-rezsim falurombolása miatt víz alá került Bözödújfalu tavaly összedőlt katolikus templomtornyát. Hamarosan elkészül az egykori község makettje is, hosszú távon pedig azt tervezik, hogy felépítik a település egyhektáros kicsinyített mását. Az augusztusi falutalálkozón pedig minden kitelepített család emlékére névvel és házszámmal ellátott kopjafát állítanak.

A székely település első okiratos említése 1566-ból származik, de már a középkorban volt temploma, amely a bözödújfalusi Madonnáról vált híressé. A Ceausescu-diktatúra utolsó éveiben kezdték építeni a Küsmöd-patak vizét visszaduzzasztó gátat Erdőszentgyörgy közelében. Bár a kommunista diktatúra megbukott, a víztározó maradt, 1994-ben elárasztották Bözödújfalut.



Nyár végére kopjafákat állítanának az áldozatoknak. A faanyagot vállalkozók biztosítják, a munkát pedig erdélyi, magyarországi és felvidéki magyar fafaragók, illetve szobrászművészek végzik. „Nagyon sokan meghaltak, kiköltöztek, sőt még olyant is hallottam, aki öngyilkosságot követett el, nem hagyta el a házát, a portáját, a székelykapuját, a családját, nagyon sokan Magyarországon vannak, Németországban. Ennek a 169 háznak 169 kopjafa állítódik augusztus elsején. Ez a 169 kopjafa az együvé tartozásnak a szimbóluma, hogy egységesek vagyunk, és az egységben van az erő. Ez annak lesz a szimbóluma, hogy soha ilyesmi az eljövendő nemzedékek és az eljövendő időszakban soha elő ne tudjon fordulni, hogy egyszerű ceruzavonásokkal, döntésekkel falvakat tüntetnek el vagy nemzeteket tesznek földönfutóvá, hajléktalanná, szándékosan” – fogalmazott Szinkron-Székely Csaba fafaragó-művész.

Azok, akik ma Bözödújfalu partján élnek, úgy vélik, sikerült bebizonyítania a székelyföldi magyarságnak, hogy semmilyen módszerrel nem lehet közösségeket eltüntetni az őket megillető szülőföldről.

A székelyföldi emberek úgy vélik, emléket kell állítani a megsemmisített székely településnek. Az utókor számára pedig világossá kell tenni, hogy soha többé nem történhet meg hasonló egyetlen erdélyi magyar településsel sem.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!