2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ismét a Thorma János Múzeum lett a legjobb

Hír TV

2018. május 13., vasárnap 19:01, frissítve: vasárnap 19:32

Második alkalommal választották az év múzeumának a kiskunhalasi Thorma János Múzeumot a 23. Múzeumok Majálisán. Az intézmény egyedülálló képgyűjteményének különlegességét a többi között az adja, hogy a csaknem egy milliárd forint értékű festményeket egy idős orvos házaspár ajánlotta fel a múzeumnak. Idén hetven kulturális intézmény mutatkozott be, a Múzeumkert felújítása miatt a rendezvénynek a Nemzeti Múzeum adott otthont.

A rendezvény célja, hogy a széles közönség megismerje a kisebb vidéki múzeumokat és az ismert nagy intézmények legújabb tárlatait. Akár a fiatalok is kipróbálhatták, hogy milyen súlyt kellett egy középkori katonának cipelni.

A nők dolga sem volt egyszerűbb. Az öltözködés közösségi program volt még másfél évszázada is. A férfiak harci öltözetét nem csak viselni, elkészíteni sem volt egyszerű, ráadásul a korabeli csaták a közhiedelemmel ellentétben legtöbbször egy óránál is rövidebbek voltak - köszönhetően a felszerelésnek.

A török hódoltság 150 éve nyomott hagyott a hazai kultúrában, művészetben és nyelvben is.

A rendszerváltás óta nem voltak ilyen jó állapotban a várak, várromok az érintettek szerint. Ráadásul a különböző programokra is egyre több a jelentkező, a több száz éves épületek látogatása nem ment ki a divatból.

A rendezvényen hirdették ki az ÉV Múzeuma pályázatának nyertesét is. A díjat már második alkalommal vehette át a Kiskunhalasi Thorma János Múzeum. Az intézmény ezúttal az egyedülálló nagybányai festők képeiből álló tárlatával nyert. A közel egy milliárd forint értékű műalkotásokat két magánszemély adományozta a múzeumnak.

A tömegkultúra nagyon terjed, de úgy gondolom, hogy a világban van egy erős olyan lobbi, aki úgy gondolják, hogy a kultúra fontos. Azok számára templomba, várba, színházba, koncertre és múzeumba menni az egy jelentős, a gyerekeknek átadandó tevékenység és a halasi múzeum ezen a fronton tevékenykedik - mondta a Thorma János Múzeum igazgatója, Szakál Aurél.

A Thorma János Múzeumon mellett különdíjat kapott az Evangélikus Országos Múzeum is többek között a modern szemléletű állandó kiállításáért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!