2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Színes

Így találták meg a kilőtt svájci farkas jeladóját

Foszforeszkáló anyag segítségével találták meg a Magyarországon kilőtt svájci farkas nyomkövetőjét. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat most közölt részleteket az áprilisi kutatásról. Az Országos Rendőr-főkapitányság azonban továbbra is nyomoz az ügyben, az állat tetemét továbbra sem találták meg.

  • Így találták meg a kilőtt svájci farkas jeladóját

Fluoreszceint öntött a vízbe a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat egyik munkatársa. A szintetikusan előállított vegyület széles körben alkalmazott fluoreszkáló nyomjelző. Ennek az anyagnak a segítségével állapították meg, hogy a hordalékot merre sodorta a Hernád. Így keresték a Svájcból Magyarországra vándorló farkas nyomkövetőjét.

Az M237-es számú farkas jeladójának keresése még április elején kezdődött. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat búvárokkal segítette a hatóságok munkáját. A környezetre ártalmatlan szerrel előbb megfestették a folyamot, majd megkezdték a kutatást. Így egy körülbelül 50 méter széles részen vizsgálták át a folyó mindkét oldalát. A kutatás végül sikerrel zárult és a jeladót átadták a hatóságoknak.

A svájci hegyekben élő négylábú több mint 700 kilométert megtéve érkezett a Vértesbe. A jeladóval ellátott farkas útját egy svájci természetvédelmi csoport folyamatosan nyomon követte, tájékoztatva a magyar természetvédelmi hatóságokat is az állat hollétéről.

A farkast - bizonyos híresztelések szerint - lelőtte egy magyar vadász, aki elmondása szerint azt hitte, hogy egy elkóborolt kutyával találkozott. Az állítólagos tanúvallomás szerint a vadász kutyatápot szórt ki az állatnak, amelyet a farkas el is fogadott, ekkor pedig eltávolította róla a nyomkövetőt, amit a folyóba ejtett. Az állat tetemét azonban a mai napig nem találták meg.

A vadász - a feltételezések szerint - természetkárosítást hajtott végre tettével, ami akár 3 évre is büntethető, sőt,minősített esetekben akár 5 év letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az ügyről részleteket - mivel a nyomozás jelenleg is folyamatban van - nem közölt.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!