2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:00

Hegedűs D. Géza: A POSzT végre független lett a politikától

Hír TV

2018. június 1., péntek 17:22, frissítve: péntek 18:12

Nem engednék, hogy a politika elvegye a figyelmet a művészetről a Pécsi Országos Színházi Találkozón. Azt ígérik: a versenyprogramban kizárólag a szakmai színvonalat értékelik. Pécsről nemrég kitiltották Alföldi Róbert egy darabját, ami országos visszhangot váltott ki.

Budapesten tartották a Pécsi Országos Színházi Találkozót bemutató sajtótájékoztatót. A baranyai megyeszékhely alpolgármestere szerint, míg a 2015-ös botrányok idején kétséges volt a fesztivál működése, most már biztosabb a helyzet. „Néhány esztendővel ezelőtt felhők gyülekeztek a POSzT ege felett, és sokan voltak a színházi szakma képviselői közül is, akik egy lyukas garast adtak volna azért, hogy a POSzT-nak van jövője. Ehhez képest az elmúlt 3 év bebizonyította azt, hogy igenis, lehet egy olyan megújulást és szakmai párbeszédet elkezdeni, amely aztán valóban egy megújult színházi találkozóhoz vezethet” – fogalmazott Őri László alpolgármester.

A szakmai és szervezési problémákat a Sziget Fesztivál szervezésében nagy rutint szerzett új igazgató kezdte megoldani. Szűcs Gábor szerint a nyugalom ellenére van helye a vitáknak. „Mindig gyanús és kicsit ijesztő, amikor mindenki egyetért és körbenéz az ember, hogy valami nem stimmel. Azt gondolom, hogy leginkább az a fontos és abban kell nekünk művészeknek példát mutatni, hogy ezeket a vitákat értelmesen és kulturáltan le tudjuk folytatni. Úgy, hogy még akkor is barátsággal tudunk felállni az asztaltól, ha a végén szintén ugyanúgy nem értünk egyet, mint amikor leültünk oda” – emelte ki Szűcs Gábor fesztiváligazgató.

A színházi szakma megosztott abban a kérdésben, hogy szabad-e politizálni a színpadon. Alföldi Róbert, akinek előadását kitiltották Pécsről azt vallja: a politika is a kultúra része. A fesztivál tanácsadó testületének elnöke mást vall:

„Ahol a politika kezdődik, ott megszűnik a művészet.”

A fesztivál versenyprogramjának kiválasztásakor kizárólag szakmai szempontokat vesznek figyelembe. Hegedűs D. Géza szerint a POSzT végre független lett a politikától.

„Ki tudta küzdeni az elmúlt 3 esztendő alatt ezt a fajta szellemi szabadságot, és teljes mértékben a versenyprogramját tekintve, a zsűri kiválasztását tekintve, azok véleményét komolyan véve, sőt, elvárva teljes mértékben fölötte áll mindenféle másfajta érdeknek” – húzta alá Hegedűs D. Géza.

Az fesztivál díszvendége Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, a Radnóti Színház egykori legendás igazgatója lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!