2020. július 6.,
hétfő, Csaba napja

Gyümölcserőmű: egy hely, ahol citromból nyertek áramot

2013. március 22., péntek 20:38, frissítve: vasárnap 16:17

Citromból fejlesztenek áramot a Természettudományi Múzeumban – itt hozták létre ugyanis Magyarország legnagyobb teljesítményű gyümölcserőművét. A berendezést később több vidéki városban is felépítik majd. A cél az, hogy minél több fizikatanár kapjon kedvet ahhoz, hogy kísérletekkel, játékos formában oktasson.

350 kiló citrom és különböző fémek – ez kellett az áramfejlesztéshez. Az 1500 darab gyümölcsöt diákok tették rá a különleges berendezésre. Két óra múlva kigyulladtak az égők. A világrekord végül egy technikai hiba miatt nem valósult meg, de a magyarországi csúcsot így is megdöntötték. Citrom segítségével egy órát is működésbe lehet hozni.

A citromerőművet bemutató roadshow első állomása a Természettudományi Múzeum volt, de elviszik a berendezést Szegedre, Szekszárdra, Jászberénybe és Győrbe is. A múzeumban 450 ötödik, hatodik és hetedik osztályos izgulta végig a kísérleteket.

A Kempelen Farkas Gimnázium fizikatanára évek óta kísérletek segítségével mutatja be a fizika törvényeit a diákjainak. Most a hetedikeseket hozta el. „Ha kis korban megtapasztalják ezeket a dolgokat, akkor később jobban elmélyülnek ebben, és a keményebb munkát hajlandóak befektetni. Aztán sokan tényleg a műszaki egyetemen tudnak kikötni” – fogalmazott Dezamicsné Gertrúd fizikatanár.

A pedagógusok szerint az utánpótlással viszont gondok vannak. Jelenleg az egyetemeken kevesebb mint húszan hallgatnak fizikát öt évfolyamon, miközben az iskolákban jelenleg a legtöbb fizikatanár már nyugdíjaskorú.

Forrás: Hír TV