2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Színes

Gepárdok érkeztek Indiába, ahol újra meg akarják honosítani a 70 éve kihalt ragadozót

Nyolc gepárd érkezett az délnyugat-afrikai Namíbiából Indiába, ahol kísérletet tesznek a 70 éve kihalt faj - a világ leggyorsabb szárazföldi állata - újbóli meghonosítására.

  • Gepárdok érkeztek Indiába, ahol újra meg akarják honosítani a 70 éve kihalt ragadozót

A ragadozók szombaton érkeztek repülőgéppel Madhja Prades államba, Gvalior repülőterére, ahonnét helikopterrel vitték tovább őket egy környékbeli nemzeti parkba. Az állatokat a 72. születésnapját ünneplő Narendra Modi miniszterelnök engedte szabadon egy körülzárt területen, ahol egyelőre karanténban maradnak.

Az Afrika déli részén élő gepárdok genetikailag némileg különböznek az ázsiai gepárdtól, amely már csaknem teljesen kihalt - csak néhány egyed él Iránban -, ugyanakkor az egyetlen lehetőséget kínálják Indiának az újrahonosításra.

A következő években további gepárdok imporját tervezik. A projektre öt év alatt 11,1 millió dollárt költenek, ebből kártalanítják például a gazdákat, akiknek jószágát a gepárdok esetleg elragadják.

Madhja Prades államban a zsákmányállatokban és tágas füves térségekben bővelkedő Kuno-Palpur Nemzeti Parkot jelölték ki kísérleti terepként a ragadozó újrahonosításához. Tudósok szerint itt 21 gepárdnak van hely, de ha az importált állatok szaporodni kezdenek, lehetőség van élőhelyük bővítésére.

Noha a gepárd akár 120 kilométeres óránkénti sebességre is képes, a leggyengébbnek számít a nagymacskák között, és a nála erősebb ragadozók (oroszlánok, párducok) által ritkán lakott, tágas térségekre van szüksége a fennmaradáshoz, hogy neki is jusson elegendő élelem.

A gepárd az egyetlen nagyobb emlős, amely kihalt Indiában az ország 75 évvel ezelőtti függetlenné válása óta.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!