2022. 10. 03. Hétfő Helga napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 08:10

Színes

Gepárdok érkeztek Indiába, ahol újra meg akarják honosítani a 70 éve kihalt ragadozót

Nyolc gepárd érkezett az délnyugat-afrikai Namíbiából Indiába, ahol kísérletet tesznek a 70 éve kihalt faj - a világ leggyorsabb szárazföldi állata - újbóli meghonosítására.

  • Gepárdok érkeztek Indiába, ahol újra meg akarják honosítani a 70 éve kihalt ragadozót

A ragadozók szombaton érkeztek repülőgéppel Madhja Prades államba, Gvalior repülőterére, ahonnét helikopterrel vitték tovább őket egy környékbeli nemzeti parkba. Az állatokat a 72. születésnapját ünneplő Narendra Modi miniszterelnök engedte szabadon egy körülzárt területen, ahol egyelőre karanténban maradnak.

Az Afrika déli részén élő gepárdok genetikailag némileg különböznek az ázsiai gepárdtól, amely már csaknem teljesen kihalt - csak néhány egyed él Iránban -, ugyanakkor az egyetlen lehetőséget kínálják Indiának az újrahonosításra.

A következő években további gepárdok imporját tervezik. A projektre öt év alatt 11,1 millió dollárt költenek, ebből kártalanítják például a gazdákat, akiknek jószágát a gepárdok esetleg elragadják.

Madhja Prades államban a zsákmányállatokban és tágas füves térségekben bővelkedő Kuno-Palpur Nemzeti Parkot jelölték ki kísérleti terepként a ragadozó újrahonosításához. Tudósok szerint itt 21 gepárdnak van hely, de ha az importált állatok szaporodni kezdenek, lehetőség van élőhelyük bővítésére.

Noha a gepárd akár 120 kilométeres óránkénti sebességre is képes, a leggyengébbnek számít a nagymacskák között, és a nála erősebb ragadozók (oroszlánok, párducok) által ritkán lakott, tágas térségekre van szüksége a fennmaradáshoz, hogy neki is jusson elegendő élelem.

A gepárd az egyetlen nagyobb emlős, amely kihalt Indiában az ország 75 évvel ezelőtti függetlenné válása óta.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!