2021. 10. 23. Szombat Gyöngyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Hírek 11:00

Színes

Feltérképezik a Galápagos-szigetek biológiai sokszínűségét

A Galápagos-szigetek biológiai sokszínűségét helyi amatőr tudósok segítségével térképezik fel: a Barcode Galapagos Project 74 helyi lakost képzett ki arra, hogy az Ecuadorhoz tartozó csendes-óceáni szigetcsoporton talaj- és vízmintákat gyűjtsenek DNS-szekvenáláshoz, amelyet a szigeten lévő három laboratórium tudósai végeznek.

A DNS-molekula bázissorrendjének meghatározásával eddig már 10 659 fajt azonosítottak pontosan, az emlősöktől a halakig és kígyókig, a növényektől és gombáktól a planktonokig és baktériumokig. Számos azonosított faj őshonos, de vannak köztük betelepítettek is.

"A Galápagos-szigetek biodiverzitásának genetikai katalógusát készítjük. Szert akarunk tenni a galápagosi fajok genetikai ismertetőjegyeire és mennyiségileg meghatározni minden egyes eltérést az adott földrajzi térségben" - mondta Diego Ortis, a projekt vezetője.

A programban az ecuadori San Francisco Egyetem mellett részt vesznek az angliai Exeteri Egyetem, az amerikai Észak-karolinai Egyetem és a Galápagosi Tudományos Központ tudósai.

Az Ecuadortól ezer kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Galápagos négy nagyobb szigetét 30 ezer ember lakja.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Éles lőszerrel volt megtöltve Alec Baldwin kellékfegyvere, amellyel a halálos lövéseket leadta

Alec Baldwin mindenben együttműködik a hatóságokkal. 2021. október 23.

Halálos lövés dördült Alec Baldwin filmjének forgatásán

A tragédia a Rust című westernfilm forgatásán az új-mexikói Bonanza Creek farmon. 2021. október 22.

Tűzgömböt videóztak hazánkban

Több más mérőállomás is rögzítette a robbanás jeleit, ami Budapestről délnyugat felé volt látható. 2021. október 21.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!