2017. december 12.,
kedd, Gabriella napja

14°

Félszáz kilométert futnak a szerzetesek

SZP

2017. május 20., szombat 16:55

Szerzetesek futják végig a Barátok Útját Bakonybéltől Pannonhalmáig – a bencések azt mondják, a lélek mellett a test is fontos, ezért is egyre gyakoribb, hogy sportolni, futni láthatja a nyilvánosság a kolostorban élőket. A Bakony emelkedőire több ultrafutó is elkísérte őket.

Hagyományőrző céllal indultak útnak szerzetesek Bakonybélből, hogy futva teljesítsék a Szent Mauríciusz Monostor és a Pannonhalmi Főapátság közötti nagyjából ötven kilométeres távot.


Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója ismertette: a két kolostor, Bakonybél és Pannonhalma ezeréves monostorok, mind a kettő hazánknak a legkorábbi történetébe kapcsolódik. Pannonhalmát 996-ban alapították, Bakonybél pedig jövőre ünnepli ezeréves történetét, hiszen 1018-ban alapították. Hozzátette, a két szerzetes közösség kapcsolatát is próbálják ezzel a szimbolikus futással megmutatni.

A bencésekhez tapasztalt ultrafutók is csatlakoztak hogy együtt teljesíthessék a testet és a lelket is igénybe vevő utat. A Pannonhalmi Főapátságnál kijelölt célban, Asztrik főapát vacsorával és apátsági borkóstolással várja a kimerült futókat.