2021. 09. 20. Hétfő Friderika napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Hosszabbítás 22:50

Színes

Embernagyságú robotokkal is találkozhattak egy budapesti gimnáziumban

Egyedi 3D-s nyomtatókat, életnagyságú robotokat és egy műholdat is megtekinthettek azok, akik szombaton kilátogattak az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban megrendezett regionális robotverseny döntőjére. A zsűri egyik tagja az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan volt.

Embernagyságú robotokkal is találkozhattak azok, akik ellátogattak szombaton az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba, a FIRST LEGO League budapesti regionális robotverseny döntőjére. A fiatal versenyzőknek nem csak programozói és robotépítő tudásukat kell összemérniük, hanem a hatékony csoportmunkára is figyelniük kell. A kutatási feladat során pedig egy űrkutatással kapcsolatos valós problémára kell választ találniuk.

„A robotunk 250 pont körül szokott teljesíteni. Majdnem az összes feladatot sikeresen megoldjuk. Egyszer-kétszer a legutolsó körünk sajnos beakad és ezen most még dolgozunk” – mondta Faragó Tamás Bálint.

A zsűri egyik tagja Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós. „Én úgy gondolom, hogy a XXI. században a világűr nagyon sok érdekes dolgot fog hozni föntről és kell egy olyan komoly kapcsolat a Föld és a világűr, a világűr és a Föld között, ami igazából a kezetekben van. Én biztos vagyok abban, hogy Magyarországon is nagyon sok szakember, kutatóintézetekben, egyetemeken képes arra az oktatásra, amire számotokra szükség van” – mondta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára emlékeztetett: a kormány fontosnak tartja a digitális oktatási stratégiát, amely révén a gyerekek naprakészek lehetnek a technológiai újítások terén.

„650 intézmény kapott digitális eszközöket, ezek sokfélék és szerteágazóak, voltak laptopok, tabletek, digitális megjelenő eszközökön keresztül nagyon-nagyon sok minden. Mindez természetesen érthető, hogy miért fontos annak érdekében, hogy az eszközöket és a felkészült, szakképzett tudást biztosítsa a rendszer az oktatás számára, hiszen mindenki számára fontos, hogy a gyerekeink megtanuljanak alkalmazkodni a jelen és a jövő kihívásaihoz” – nyilatkozta Pálfi Erika.

A látogatók emellett egyedi 3D nyomtatókat, egy LEGO kiállítást, valamint diákok által készített műholdat is megtekinthettek. A színházteremben pedig űrkutatással kapcsolatos előadások és játékos vetélkedők várták a robotika és az űrkutatás iránt érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Köszönet az egészségügyi dolgozóknak

Falfestménnyel mondanak köszönetet az egészségügyi dolgozóknak Csepelen. 2021. szeptember 20.

Kiscicát mentettek

A jánoshalmi járőrök egy mély kútba másztak le a bajba került házi kedvenc megmentése érdekében. 2021. szeptember 20.

Kétméteres harcsa a Marosból: könnyű felszereléssel másfél óráig fárasztották

Balinozásnak indult, harcsázás lett belőle. 2021. szeptember 20.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!