2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Elkészült az ország poloskatérképe

2017. október 9., hétfő 16:02, frissítve: hétfő 16:42

Egyre több a poloska a városokban. Inváziójukra ősszel lehet számítani, amikor a hideg elől legtöbbször a házakba, lakásokba menekülnek.

A közzétett térképen is látszik, hogy egyre elterjedtebb a címeres poloska Magyarországon, a főváros mellett a nagyobb városok: Pécs, Miskolc, Győr, Debrecen a legfertőzöttebb. A poloskák a növényekben, fákban is nagy kárt tehetnek.

Magyarországon hétszáz poloskafaj telepedett meg, ebből körülbelül száz kártevő.

„Egyes fajok nagyon nagy gyakorisággal megjelennek a mi lakásunkban is az őszi betelepedés időszakában. Nagyon kellemetlenek, mert zizegő, hangos repülésükkel, akár álmunkból is felébresztenek bennünket. Ilyen esetben védekezésként csak azt tudom ajánlani, hogy a szúnyoghálót hagyjuk fönt, porszívózzunk gyakran, s a szellőztetést inkább a kora reggeli vagy a késő esti órákban tegyük meg, ilyenkor az ő mozgásuk lelassul” – mondta el Tóth Béla nyugalmazott növényvédelmi zoológus.

A poloskáknak alig van természetes ellenségük, ráadásul a vegyi irtásukat is alig kérik.

– Alapvetően hogyha kimegyek terepre, akkor általában az emberek rögtön azt mondják, hogy ezekkel úgyse lehet semmit kezdeni, csak jönnek.

– Igazából akkor a sztereotípiák miatt nem hívnak irtót?

– Így van, gyakorlatilag erről van szó. Mindenki azt mondja, hogy nem lehet őket kiirtani, de ki lehet alapvetően, csak nehéz.

(Brandisz Dániel egyéni vállalkozó, Rovartirt.hu)

A poloskainváziót várhatóan a természet maga oldja meg. Ha ugyanis egy faj egyedszáma túlnő az eltartóképességen, akkor könnyen megfogyatkozhat az állomány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!