2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Elképesztő dologra bukkantak Lyonnál

2017. augusztus 4., péntek 17:56, frissítve: péntek 17:56

Francia régészek kivételesen jó állapotban lévő római kori leletekre bukkantak Lyon közelében. Az épületek maradványai és mozaikdíszítései olyan épségben maradtak fenn, hogy kis Pompejinek nevezték el a feltárást.

Ókori római város romjaira bukkantak Délkelet-Franciaországban, a Rhone folyó partján. A régészek maguk között csak kis Pompejinek nevezik a feltárást. Míg a Nápoly közelében található város romjait a vulkáni hamu, addig a franciaországi romokat a sorozatos tűzvészek konzerválták.

„Itt nincsenek lakosok, de a két egymást követő tűz lehetővé tette, hogy a maradványok, az épületek, a bútorok megkövüljenek, megszilárduljanak. Így elő tudtuk ásni a felsőbb szinteket és a földszinti rész. Mindenhol megtaláltuk az itt élők által maguk mögött hagyott bútorokat, az embereknek ugyanúgy el kellett menekülniük a tűz elől, mint egykor a pompejiek menekültek el a vulkánkitörés elől. Ez számunkra kivételes, mert nagyon részletes elemzést végezhetünk el minden helyen, minden házban, mert bent mindent itt hagytak” – emelte ki Bajnamin Clement régész, az ásatások vezetője.

A római kori színházáról és templomáról híres város az ókorban közlekedési csomópontnak számított a gallok lakta Észak-Franciaország és a délen található római provincia között. A mozaikokat elszállították a helyszínről, a restaurálás után múzeumba kerülnek majd. „Nagyon ritka, hogy ilyet találjunk. Először a méretei miatt, ami nagyszerű lehetőséget nyújt, hogy jobban megérthessük, az egyes részek hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Az egész városképe megtalálható, ez kivételes, nagyon ritka. És az is ritka, hogy két tűzeset után ilyen felfedezés ennyire jó állapotban megmaradjon” – tette hozzá a vezető.

A feltárás áprilisban kezdődött, az ásatások eredetileg szeptemberig tartottak volna, de a lelőhely gazdagsága miatt a francia állam meghosszabbította az engedélyt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!