2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Színes

Egyre szennyezettebb és melegebb a világ teteje

Egyre szennyezettebbek és melegebbek a Mount Everest (Csomolungma) és a környező hegycsúcsok, a térségbeli gleccserek pedig olyan "riasztó ütemben" olvadnak, hogy a jövőben még veszélyesebb lesz a világ legmagasabb hegycsúcsainak megmászása - közölte egy amerikai tudós, aki társaival együtt heteken át kutatta a hó és a gleccserek állapotát "a világ tetején", a 8848 (más mérések szerint 8850) méteres Everest térségében.

  • Egyre szennyezettebb és melegebb a világ teteje

John All, a Western Washington Egyetem professzora és csapata a Mount Everesten és a környező csúcsokon vizsgálta a hó tisztaságát heteken át, a hegyek lábánál pedig a növényeket elemezték.

Az emelkedő hőmérséklet "nagyon gyorsan" megolvasztja a havat és a gleccsereket a Mount Everesten, a gleccserek "drámaian" húzódnak vissza a globális felmelegedés következtében. Mivel zsugorodnak, a jégmezők a jövőben egyre veszélyesebbek lesznek a hegymászók számára - fejtegette a kutató.

Az amerikai kutatócsoport meg akarta mászni az Everestet és testvércsúcsát, a 8516 méteres Lhocét, de az Everesten kialakult forgalmi torlódás miatt kénytelenek voltak változtatni a terveiken. Arról lemondtak, hogy feljussanak az Everest csúcsára, a Mount Everesten csak a két csúcs legmagasabban fekvő közös pontjáig, 8000 méterig jutottak fel, és csak az alacsonyabb testvércsúcsot mászták meg.

Május 21-én és 22-én hegymászók százai álltak sorban, hogy feljussanak az Everest csúcsára, példátlan torlódást okozva a világ legmagasabb hegycsúcsán. John All szerint túl veszélyes lett volna hómintát gyűjteni a lassan mozgó tömegben.

A "világ tetején" gyűjtött adatokat az Egyesült Államokba visszatérve fogják elemezni, az eredményekről jelentést tesznek közzé. John All és társai hasonló kutatást végeztek 2009-ben is, és mint most elmondták, az elmúlt 10 év alatt "sok minden megváltozott a hegyekben", és a gleccserek hosszú távú fennmaradását illetően "ökológiailag minden rossz irányba változott".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!