2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Színes

Egyiptom Tutanhamon fáraót ábrázoló bronz szoborfej árverésének leállítását kéri

Egyiptom londoni nagykövetsége a brit külügyminisztériumhoz fordult annak érdekében, hogy állítsák le Tutanhamon fáraó bronz szoborfejének júliusra tervezett eladását a Christie's aukciósháznál.

  • Egyiptom Tutanhamon fáraót ábrázoló bronz szoborfej árverésének leállítását kéri

"Az egyiptomi nagykövetség levelet írt a brit külügyminisztériumnak és az érintett aukciósháznak, hogy állítsák le az eladást, és azt kéri, hogy adják vissza a szobrot Egyiptomnak" - olvasható az egyiptomi külügyminisztérium közleményében.

Kairó azt is követeli, hogy állítsák le a július 3-4-re tervezett árverés minden egyiptomi műtárgyának eladását, és kérte a Christie's-t, hogy bizonyítsa dokumentumokkal a tárgyak tulajdonjogát.

Az egyiptomi műemlékvédelmi tárca az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez is levéllel fordult, hogy járjon közben az egyiptomi műkincsek eladásának leállításáért.

"Ha bebizonyosodik, hogy ezeket a darabokat illegálisan vitték ki az országból, minden jogi lépést megteszünk az Interpollal együtt, hogy leállítsuk eladásukat és biztosítsuk visszajuttatásukat - idézte az Al-Ahram napilap Saban Abdelgavodot, az minisztérium illetékesét.

A Christie's honlapja szerint a műkincsek a német Resandro gyűjteményből származnak. A szoborfej mellett elárvereznek egy festett egyiptomi fakoporsót, egy macska bronzszobrát, továbbá az ókori Rómából származó márványszobrokat. Tutanhamon fáraót Ámon isten képében ábrázoló bronzfej mintegy 30 centiméter magas, és a szakemberek mintegy négymillió fontra becsülték értékét.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!