2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Színes

Egy hatalmas mélytengeri "rém" maradványaira bukkantak

Egy újonnan felfedezett hatalmas mélytengeri "rém" maradványaira bukkantak Dél-Ausztráliában.

  • Egy hatalmas mélytengeri

Az Adelaide-i Egyetem tudósainak közlése szerint a régóta kihalt trilobitára a Kenguru-szigeten találtak rá, csupán 30 kilométerre Ausztrália partjaitól.

A trilobiták vagy háromkaréjú ősrákok mintegy 270 millió éve haltak ki.

Az újonnan felfedezett faj a Redlichia rex nevet kapta. Harminc centiméteresre is megnőtt, ezzel a kabriumi robbanás legnagyobb trilobitafaja, melyet Ausztráliában találtak. A nagyjából 540-489 millió évvel ezelőtti kabrium földtörténeti időszak során lezajlott hirtelen, gyors faji diverzifikációt nevezi a tudomány kabriumi robbanásnak.

"Úgy döntöttünk, hogy a Tyrannosaurus rexhez hasonlatos nevet adunk neki hatalmas mérete és ijesztő lábai miatt. Ezekkel összezúzta és feldarabolta táplálékát, amelyet gyakran más trilobiták alkottak" - mondta James Holmes, a kutatás vezetője.

Ez a hatalmas trilobita rettegésben tarthatta a tengerfenék kisebb teremtményeit - mondta a szakértő.

A fosszíliát az Emu-öböl palás agyagjában találták. Ebben a világhírűvé vált üledékes kőzetben több mint 100 kihalt fajt fedeztek már fel.

A szakértők szerint különösen ritka, hogy egy trilobita "puha részei", például a csápjai és a lábai is megőrződjenek.

"Érdekes módon az Emu-öbölbeli agyagpalában talált trilobita fajokon, köztük a Redlichia rexen is láthatóak olyan sérülések, amelyeket kagylótörő ragadozók okozhattak" - mondta Diego Garcia-Bellido, az Adelaide-i Egyetem és a Dél-ausztráliai Múzeum munkatársa.

A szakértő elmondta, hogy nagy koprilitokat, vagyis fosszilizálódott üledékeket is találtak, amelyek trilobitatöredékeket tartalmaztak.

A sérült Redlichia rex példányok és a koprolitok arra utalnak, hogy vagy egy még nagyobb ragadozó fogyasztotta őket - például az Anomalocaris, egy rákszerű lény - vagy pedig az új fajnak kannibalisztikus jellemzői voltak.

A Redlichia rex példányait a Dél-ausztráliai Múzeumban fogják bemutatni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!