2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Egy fájdalmakkal teli élet – megnyílt a Frida Kahlo kiállítás

Hír TV

2018. július 6., péntek 19:57

Megnyílt a budapesti Frida Kahlo kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A jellegzetes stílusú mexikói festőnek ez az első kiállítása Magyarországon. A 35 festmény mellett korabeli fotók, és videók is láthatók a festőről munka közben.

A 20-ik század egyik legjelentősebb festőjének életművét alapjaiban határozta meg, hogy 6 éves korában járványos gyermekbénuláson esett át, ami miatt egyik lába deformálódott - majd egy másik, későbbi baleset ami miatt több tucatszor műtötték a gerincét, és élete végéig fájdalmai voltak. A Magyar Nemzeti Galéria 35 festményt kapott meg a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedótól, amely a legjelentősebb Frida Kahlo gyűjteményt őrzi a világon.

Az ünnepélyes megnyitóra a mexikói kulturális államtitkár is eljött. „Az élettörténetén, és a művein keresztül több tekintetben is úttörő volt. Kitárta az életét, és az érzelmeit a művészetén keresztül, amely közvetlen és fantáziadús, egyszerre bizalmas, és nyilvános. Egy férfiak által dominált világban lett sikeres, hogy világszerte inspirálja a nőket” – fogalmazott José Luis Martínez.

A kiállítás termei élénk színű falakkal, tematikus rendben, és rövid magyarázatokkal tekinthetők meg. Leghíresebb festményei közül a Törött Oszlop, illetve az Önarckép Majommal is láthatók, a korabeli videókon pedig látni, hogyan dolgozott.

„Valójában az élni akarás, és a minden szenvedés fölött a saját boldogságnak a megélése, ez az ami sugárzik az ő műveiből, hogy hogyan próbálja magát túltenni a nagyon nehéz állapotán. Ez az ami talán különleges lehet nagyon sok mindenki számára” – mondta a kiállítás kurátora, Lantos Adriána. 

Első önálló kiállítása New Yorkban volt, majd Párizs következett. Ő volt az első latin-amerikai festő, akitől képet vásárolt a Louvre.

Az 1954-ben elhunyt Frida Kahlo a világ egyik legismertebb 20ik századi művésze, bozontos szemöldökével, és színes ruháival pedig igazi popkulturális ikon. A budapesti megnyitóra a festő testvérének unokája is eljött, aki szerint Frida Kahlot a kendőzetlen őszinteség tette igazán népszerűvé.

„Mindig a saját személyes problémáiról beszél, a személyes érzéseiről, emiatt az emberek nagyon kötődnek hozzá, mint egy baráthoz, mint valakihez akiben megbíznak. Úgy gondolom, hogy azért is kötődnek az életéhez ennyien, mert nagyon sok gondja volt az életben, így sokan magukat láthatják benne. Ha valamilyen testi fogyatékosságod van, ha a férjed hűtlen volt, ha te hűtlen voltál a férjedhez, szóval sok szempontból lehet vele azonosulni” – így Christina Kahlo.

A Frida Kahlo kiállítás November negyedikéig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!