2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Színes

Egy bébi tirannoszaurusz akkora lehetett, mint egy közepes termetű kutya

Egy tojásból frissen kibújt bébi tirannoszaurusz akkora lehetett, mint egy közepes termetű kutya - állapították meg skót, kanadai és amerikai paleontológusok.

  • Egy bébi tirannoszaurusz akkora lehetett, mint egy közepes termetű kutya

A skóciai Edinburghi Egyetem kutatói Kanadában és az Egyesült Államokban talált ősleleteket, egy apró állkapocscsontot és egy karmot tanulmányoztak - olvasható a BBC News honlapján.

Háromdimenziós szkenneléssel megállapították, hogy a maradványok egy bébi tirannoszaurusztól származnak. A szakemberek szerint ezek az első ismert ilyen típusú fosszíliák.

Az eredmények azt sugallják, hogy ezek a több mint 70 millió évvel ezelőtt élt teremtmények mindössze 91 centiméteresek lehettek, amikor kibújtak a tojásból, annak ellenére, hogy akár 12,2 méter hosszúra és nyolc tonnásra is megnőhettek.

A szakemberek becslései szerint a tirannoszauruszok tojásai - amelyekből egyetlen maradványt sem fedeztek fel eddig - nagyjából 43 centiméter hosszúak lehettek.

A három centiméteres állkapocscsont elemzésekor a kutatók a tirannoszauruszra jellemző sajátosságokat azonosítottak, ilyen például a "hangsúlyos állrész", ami azt sugallja, hogy ezek a fizikai jegyek már a tojásból kibújás előtt kialakultak.

A szakemberek szerint a frissen kikelt tirannoszauruszok nagyjából akkorák lehettek, mint egy border collie, jóval nagyobbak, mint például a Jurassic Park című filmben látható bébi raptorok.

"Immár tudjuk, hogy ők lehettek a valaha volt legnagyobb ivadékok, amelyek tojásból keltek ki és rendkívüli módon hasonlíthattak a szüleikre" - mondta Greg Funston, az egyetem munkatársa.

A kanadai és amerikai egyetemek kutatóinak közreműködésével készült tanulmány a Canadian Journal of Earth Sciences című folyóiratban jelent meg.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!