2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Egy 70 éves parkinsonos betegen segített Róza

Hír TV

2018. május 29., kedd 16:27, frissítve: kedd 16:28

A világ egyik legfejlettebb idegsebészeti robotjával végzett agyműtétet az Erőss Loránd által vezetett orvoscsoport az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben.

A Róza nevű csúcskategóriás műszerrel egy Parkinson-kórtól szenvedő 70 éves férfin segítettek, akinek szinte teljesen megszűntek a reszkető tünetei, miután az agyába elektródákat ültettek.

A robot más mozgás-zavarok esetén, epilepsziás betegeknél, és gerinc-sebészeti beavatkozásoknál is az orvosok segítségére lesz, biztonságossá teszi és jelentősen lerövidíti a műtéteket.

„Itt ugye az idegsebészet, az ideggyógyászat és az idegrendszeri kutatás fuzionál ebben a házban. Ez egy nagyon ritka dolog, ugyanis ahhoz, hogy egy ilyen műhelyt fölállítsanak külföldön, ez sok 10 millió vagy 100 millió dollárba kerül pl. az Egyesült Államokban. Itt Magyarországon közalkalmazotti bérekből megoldják, megoldjuk ezt a kérdést, de ahhoz, hogy magas színvonalú munkát lehessen végezni egy ilyen környezetben, ahhoz mindenképpen támogatásra van szükség. És ez volt az a támogatás, amit a Nemzeti Agykutatási Programtól kaptunk” – mondta Erőss Lóránd Országos Klinikai Idegtudományi Intézet idegsebésze, osztályvezető főorvosa.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!