2022. 10. 03. Hétfő Helga napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 08:10

Színes

Dunába torkolló patakból fogtak torz yukatáni fogaspontyot

A faj megjelenése a Barát-patakban, amely a Dunába torkollik Budapesten, a szakemberek szerint nem jelent veszélyt, mert a yukatáni fogasponty melegigényes állat, így a hideg idő beálltával el fog tűnni vagy felfalják a ragadozók.

  • Dunába torkolló patakból fogtak torz yukatáni fogaspontyot

A Magyar Haltani Társasághoz (MHTT) fordult egy horgász egy hálóval fogott hal kapcsán, amely a Dunába torkolló Barát-patakból került elő.  

„Ezt a halat hálóval fogtam a Barát-patakból, körülbelül 2 centiméteres. Több fajtársát is megfigyeltem ezzel együtt. Mivel egyáltalán nem tűnik őshonos halnak, bátorkodtam elhozni, azóta akváriumban vígan eléldegél. Szeretném szíves segítségüket kérni a halfaj beazonosításához” – írta levelében a horgász. 

Az MHTT a faj beazonosításához akvarista szakértőjét kérte fel, aki szerint egy yukatáni fogaspontyról (Poecilia sphenops) van szó, vagy hibridjének egy torz, megrövidült gerincű változatáról, amelyet „gömb molli” néven árusítanak a kereskedelemben.

„Melegigényes faj, csak és kizárólag akváriumból kerülhetett ki, feltehetően túlszaporulatból, egy felelőtlen akvarista révén” – fogalmaztak a szakvéleményben.  

 

Az MHTT megítélése alapján a Barát-patakban feltűnt yukatáni fogasponty veszélyt nem jelent, a hideg idő beálltával el fog tűnni, ha addig feltűnő színe és torzultságából fakadó esetlen mozgása miatt a ragadozók össze nem szedik.

 

Pecaverzum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!