2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Színes

Csillaghullást észleltek Amerikában, egy múzeum 25 ezer dollárt ad minden nagyobb meteoritért

Meteoresőt észleltek a hét végén az egyesült államokbeli Maine egy részén, az állam ásványtani múzeuma szerdán 25 ezer dolláros díjat ajánlott fel minden nagyobb, 1-2 kilogrammos meteoritdarabért.

  • Csillaghullást észleltek Amerikában, egy múzeum 25 ezer dollárt ad minden nagyobb meteoritért

Darryl Pitt, a múzeum meteoritokkal foglalkozó csoportjának vezetője elmondta, hogy Maine állam egén a hétvégén megjelent nagyméretű tűzgömb nyomán a NASA amerikai űrkutatási hivatal tájékoztatása szerint meteoritok is hullottak a környékre.

Szemtanúk a meteorithullást kísérő hangrobbanásokról is beszámoltak.

Ez az első alkalom, hogy a radarok hullócsillagot észleltek Maine-ben - közölte a NASA.

Pitt emellett kiemelte: a múzeum megvásárolni is hajlandó a talált darabokat, melyek értéke "akár annyiba is kerülhet, mint amennyi a súlyuk aranyban".

Bár szakértők szerint semmi nem garantálja, hogy a környéken találnak többkilogrammos meteoritot, a NASA-radarelemzések alapján ugyanis 1,5 és 322 gramm közé teszik a lehullott meteoritok súlyát, de nem lehet kizárni azt sem, hogy nagyobb tömegű meteoritra bukkannak majd.

Hozzáértők máris rámutattak arra, hogy egy körülbelül softballméretű meteorit keresése a területen olyan lesz, mint tűt keresni a szénakazalban: a meteoritok várható földet érési területe Pitt szerint is mintegy 1,6 kilométer széles és 16-19 kilométer hosszú.

A múzeum vezetősége mindenesetre arra kérte az érdeklődőket, kincsvadászat előtt frissítsék fel ismereteiket a meteoritokról és lehetőleg kerüljék el a magánterületeket.

A múzeum gyűjteményében már előkelő helyet foglalnak el a Holdról és a Marsról származó szikladarabok.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!