2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - Én és a nagyapám 17:25

Színes

Célegyenesben a Rosetta űrszonda

Célegyenesbe érkezett a Rosetta-misszió: az Európai Űrügynökség szondája megközelítette a Csurjumov–Geraszimenko üstököst. A szonda fedélzetén egy minilabort szállít, amely novemberben ereszkedik le az égitestre. A leszállóegység elkészítésében magyar szakemberek is részt vettek.

Az Európai Űrügynökség felvételén látható üstökös alakja egy olyan súlyzóra emlékeztet, amelynek egyik fele a Gellért-, a másik pedig a János-hegy méretével vetekszik. A Rosetta űrszonda útja tíz évig tartott. Most körülbelül 100 kilométerre közelítette meg az égitestet, amelyről felvételeket készít, és megméri a gravitációs erőterét. Ezután következik a misszió legnehezebb része: egy minilabor fog leszállni az üstökös felszínére.

„Attól ennyire nehéz, hogy az üstökös alakja és mozgása bizonytalan, és mindenki utál leszállni egy olyan helyre, amely elmozog alóla. Annak a megjóslása, hogy a mozgás hogy történik, nagyon nehéz feladat” – magyarázta Szegő Károly, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont professor emeritusa.

A naphoz közeledve az üstökösön por- és gázkitörések lehetnek, ezek is veszélyt jelenthetnek a leszállóegységre. A labor kifejlesztésében részt vettek magyar szakemberek, ők tervezték a fedélzeti számítógépet és az energiaellátó rendszert, továbbá két speciális mérőműszert. A leszállóegység az üstökös felszínének fizikai és kémiai összetételét vizsgálja majd a talajból vett mintákból.

„Azt az ősanyagot hordja – részben a Naprendszer ősanyagát, részben a világmindenség ősanyagát –, amelyet hogyha megvizsgálunk, talán többet tudunk meg abból, hogy miből is lettünk” – mondta Apáthy István, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont témafelelőse.

A válaszokra egyelőre még várni kell, a tervek szerint november 11-én száll le a minilabor a Csurjumov–Geraszimenko felszínén. Mínusz 70 Celsius-fok és a földi gravitáció töredéke vár majd a műszerekre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A jótevő kávé + videó

A jótevő kávé + videó

Jótékonysági kávéfőzést szerveztek a Scruton Kávéházban. Az igyál egy kávét és segíts másokon! elnevezésű programon az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját támogathatták a rendezvényre érkezők.
Idén is elindultak a fényes BKV járművek + videó

Idén is elindultak a fényes BKV járművek + videó

Kilenc feldíszített járműből áll a BKV idei ünnepi fényflottája. A járművek december 1-én este indultak útjukra a fővárosban. Öt kilométernyi fényfüzér, 140 ezer energiatakarékos LED-izzó díszíti a járműveket. A fényflotta január 7-ig közlekedik.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!