2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Rendkívüli migrációs sajtótájékoztató

Következik:

Mozaik 09:35

Színes

Boszorkányságért elítéltek ezreinek bocsátanának meg Skóciában

Évszázadokkal ezelőtt boszorkányságért elítéltek ezreinek - főként nőknek - bocsátanának meg posztumusz Skóciában egy képviselő csütörtöki javaslatára.

Fotó: Shutterstock

Natalie Don, a Skót Nemzeti Párt tagja konzultációt kezdeményezett egy törvényjavaslatról, hogy "a boszorkánysággal kapcsolatos történelmi igazságtalanságokat helyrehozza" vele.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a márciusi nemzetközi nőnapon hivatalosan kért bocsánatot azoktól, akiket az 1563-as boszorkánytörvény alapján elítéltek, megaláztak vagy kivégeztek.

1736-ig Skóciában a becslések szerint négyezer embert vádoltak meg a törvény alapján. A négyezerből mintegy 2500-at kivégeztek: Skóciában ötször annyi boszorkánysággal vádolt embert sújtottak halálbüntetéssel, mint bárhol Európában a Witches of Scotland (Skócia boszorkányai) kampánycsoport szerint, amely a posztumusz igazságtételért küzd.

Beszédében Sturgeon elmondta, az áldozatokat "azért vádolták meg és végezték ki, mert szegények, mások, sebezhetők, sok esetben pedig csak azért, mert nők voltak".

Don azt mondta, hogy javaslata nemcsak a múltról szól, hanem a mai Skóciában tapasztalt nemi diszkriminációról és a patriarchális hozzáállásról is.

"Az a véleményem, hogy az igazságosabb, egyenlőbb és előremutatóbb Skócia megteremtése érdekében foglalkozni kell a múlt történelmi igazságtalanságaival" - tette hozzá Don.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Rendkívüli migrációs sajtótájékoztató

Ma reggel kilenc órától rendkívüli migrációs sajtótájékoztatót tart Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó és Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!