2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Színes

A németek egy része betiltaná, az ausztrálok tűzoltásra költenék az újévi tűzijátékozás árát

A németek többsége szerint környezetvédelmi és biztonsági okokból be kell tiltani a szilveszteri tűzijátékozást és petárdázást - mutatta ki egy hét végén ismertetett felmérés.

  • A németek egy része betiltaná, az ausztrálok tűzoltásra költenék az újévi tűzijátékozás árát

A YouGov közvélemény-kutató társaság adatai alapján összetett a német társadalom viszonya a hagyomány szerint az ártó, rossz szellemek elűzését szolgáló szilveszteri tűzijátékozáshoz és petárdázáshoz.

Ezt jelzi, hogy 57 százalékuk szerint ez a szokás elválaszthatatlanul hozzátartozik az óév búcsúztatásához és az újév köszöntéséhez, és 84 százalék szépnek találja a tűzijátékok égboltot megfestő színes fényeit, azonban szintén 57 százalék egyetért azzal az követeléssel, hogy a környezeti károk és a balesetveszély miatt teljes körű tiltást kell elrendelni.

Németországban az év eleje óta gyakran előkerülő téma a nyilvánosságban, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként be kell-e tiltani a jelentős légszennyezéssel járó szilveszteri tűzijátékozást.

Több nagyvárosban korlátozzák is a hagyomány ápolását az idén először. München központjának nagy részén például nem lehet majd petárdákat robbantgatni, a főváros, Berlin egyik legforgalmasabb terén, az Alexanderplatzon és a belváros nyugati részének több utcájában pedig petárdázni és tűzijátékozni sem lehet szilveszterkor.

A tűzijátékokat december 29. és 31. között szabad árusítani Németországban, a szezon így csak évente 72 óráig tart, mégis "bomba üzlet" a kereskedőknek; tavaly 133 millió euró (44,5 milliárd forint) értékű minirakétát lőttek a szilveszteri égbe, és az előrejelzések szerint az idén is ekkora lesz a forgalom.

A YouGov felmérése alapján a németek 12 százaléka mindig tűzijátékozik szilveszterkor, további 14 százalék alkalmanként, minden második-harmadik évben. A hagyomány ápolóinak többsége 50 euró körüli összeget költ tűzijátékokra, az igazán elkötelezetteknek a lakosság 3 százalékát kitevő csoportja pedig 100 eurónál is többet.

A 18 éven felüli németországi lakosokra reprezentatív felmérésben 2049 embert kérdeztek meg november 29. és december 2. között.

A tömeges tiltakozás ellenére megrendezik az újévi tűzijátékot Sydneyben

Bár már 260 ezren aláírták a felhívást a bozóttüzek övezte Sydney újévköszöntő tűzijátékának lemondására, az ausztrál nagyváros illetékesei vasárnap közölték, hogy megtartják a látványos rendezvényt.

Az aláírók felhívásukban azt javasolták, hogy a tűzijáték költségeit fordítsák a három hónapja kezdődött bozóttüzek elleni harcra. Sydney idén 6,5 millió ausztrál dollárt (1,35 milliárd forint) költött az ünnepi tűzijátékra. A Change.org nevű szervezet felhívásában azzal érvel, hogy ezt a pénzt inkább költsék az önkéntes tűzoltók kompenzálására és a brutális szárazságtól szenvedő gazdák megsegítésére.

"Elegendő füst van már a levegőben, a hatalmas tűzijáték egyeseknek újabb traumát okozhat. 2019 katasztrofális év volt az árvizek és a tüzek miatt Ausztráliában, minden szövetségi államnak nemet kell mondania a tűzijátékokra" - írták.

Az ausztrál bozóttüzek eddig 3,4 millió hektár területet perzseltek fel, a lángokban kilenc ember vesztette életét, köztük két önkéntes tűzoltó. Mérgező füst borít hetek óta számos nagyvárost, köztük Sydneyt. A tüzek leginkább Új-Dél-Wales Szövetségi Államot sújtják, amelynek Sydney a fővárosa.

A sydneyi önkormányzat szóvivője vasárnap közölte, hogy "megértik az emberek aggodalmait", de az ünnepi tűzijáték lemondásának "semmilyen gyakorlati előnye nincs".

"Tizenöt hónapja készülnek a rendezvényre, a költségvetés nagy részét, amelyet az emberek biztonságára és a takarításra fordítanak már elköltötték" - tette hozzá.

"A tűzijáték lemondása komoly anyagi károkat okozna Sydneynek, és romba döntené azon több tízezer ember tervét, akik az ország más részeiből és külföldről lefoglalták repülőjegyeiket, szállásukat és az éttermet szilveszter estéjére" - magyarázta.

Az önkormányzat közölte, hogy 620 ezer ausztrál dollárt adományozott a bozóttüzek elleni harcra, és támogatja a vöröskereszt adománygyűjtését is.

A napokban hőhullám söpör végig a térségben, amely keddre súlyosbíthatja a helyzetet.

A szövetségi állam tűzoltóparancsnoka közölte, nem számolnak azzal, hogy ez hatással lenne a tűzijátékokra, de ha túl kockázatossá válik a helyzet, akkor akár az utolsó pillanatban is kész lemondani azokat.

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Verstappené a Red Bull 100. pole pozíciója

Verstappené a Red Bull 100. pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!