2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Színes

A NASA repülőgépről bocsátott fel tudományos műholdat

Teherszállító repülőgépről bocsátott fel tudományos műholdat pénteken az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), de csak második próbálkozásra, félórás késéssel sikerült Föld körüli pályára állítani az ionoszféra kutatására kifejlesztett űreszközt.

  • A NASA repülőgépről bocsátott fel tudományos műholdat

A Pegasus XL hordozórakéta légi indítóplatformjaként egy átalakított, L1011 Stargazer típusú teherszállító repülőgép szolgált, amely a floridai Cape Canaveral légi támaszpontról szállt fel a "hasára" erősített rakománnyal. A repülőgép 11,9 kilométeres magasságba emelkedett az Atlanti-óceán felett, hogy leválassza magáról az ICON nevű műholdat szállító hordozórakétát, de mivel az utolsó pillanatban kommunikációs problémák adódtak, a startot elhalasztották. A Stargaser tett még egy kört a levegőben, és fél órával később "ledobta" a hordozórakétát.

A Pegasus XL öt másodpercig szabadesésben volt vízszintes helyzetben, majd beindította hajtóműveit, és tíz percre rá Föld körüli pályára állította az ICON-t. A NASA online közvetítette a levegőben végrehajtott felbocsátást.

A műhold misszióját két évre tervezték a NASA szakemberei. A 270 kilogrammos ICON a légkör felső, űrrel "határos" ionizált rétegét fogja vizsgálni.

A háromfokozatú Pegasus hordozórakétát a Northrop Grumman amerikai vállalat fejlesztette ki. Eredetileg két évvel ezelőtt akarták felbocsátani, de a startot meghatározatlan időre elhalasztották, hogy további próbarepüléseket végezhessenek vele.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!