2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

A NASA repülőgépről bocsátott fel tudományos műholdat

MTI

2019. október 11., péntek 08:02

Teherszállító repülőgépről bocsátott fel tudományos műholdat pénteken az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), de csak második próbálkozásra, félórás késéssel sikerült Föld körüli pályára állítani az ionoszféra kutatására kifejlesztett űreszközt.

A Pegasus XL hordozórakéta légi indítóplatformjaként egy átalakított, L1011 Stargazer típusú teherszállító repülőgép szolgált, amely a floridai Cape Canaveral légi támaszpontról szállt fel a "hasára" erősített rakománnyal. A repülőgép 11,9 kilométeres magasságba emelkedett az Atlanti-óceán felett, hogy leválassza magáról az ICON nevű műholdat szállító hordozórakétát, de mivel az utolsó pillanatban kommunikációs problémák adódtak, a startot elhalasztották. A Stargaser tett még egy kört a levegőben, és fél órával később "ledobta" a hordozórakétát.

A Pegasus XL öt másodpercig szabadesésben volt vízszintes helyzetben, majd beindította hajtóműveit, és tíz percre rá Föld körüli pályára állította az ICON-t. A NASA online közvetítette a levegőben végrehajtott felbocsátást.

A műhold misszióját két évre tervezték a NASA szakemberei. A 270 kilogrammos ICON a légkör felső, űrrel "határos" ionizált rétegét fogja vizsgálni.

A háromfokozatú Pegasus hordozórakétát a Northrop Grumman amerikai vállalat fejlesztette ki. Eredetileg két évvel ezelőtt akarták felbocsátani, de a startot meghatározatlan időre elhalasztották, hogy további próbarepüléseket végezhessenek vele.

MTI