2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

A ló évét búcsúztatták, a kecske évét köszöntötték

2015. február 19., csütörtök 10:50, frissítve: csütörtök 10:57

Látványos tűzijátékkal köszöntötték Kínában és Ázsia több országában a kecske évét. A kínai holdnaptár szerint csütörtökre virradóra kezdődik az új év.

Harangkongatással jelezték Pekingben a holdnaptár szerinti új év kezdetét. Sokan saját tűzijátékkal búcsúztatták a ló évét. A hiedelem szerint ezzel űzik el a gonosz szellemeket. Egyébként a világ leghosszabb tűzijátékozása egészen az első holdhónap 15. napjáig, a lampionünnepig engedélyezett.

2015. február 19-től százmilliók ünneplik a jang, vagyis a kecske évét Kínában. A jang a kínai nyelvben egyszerre jelent kecskét, birkát és kost is, ami ősidők óta a jószerencse, a béke, a jó természet szimbóluma. „A ló éve épp csak most ért véget, nagyon sok minden történt, például a maláj légitársaság balesete és más repülőgép-szerencsétlenségek. A ló éve tele volt katasztrófákkal. Remélem, a kecske éve békés év lesz, és egy békésebb világ felé haladunk” – mondta egy pekingi vállalkozó.

Az áldozatokért és a jó szerencséért imádkoztak a taoista Fehér felhő templomban. „Remélem, hogy a családom, az apám sikeres lesz, édesanyám vállalkozása prosperál, és a húgom is jól tanul. Remélem, mindenkinek békés és boldog éve lesz” – fejezte ki reményét egy kínai diák.


Kínában az újév egyben a legnagyobb családi ünnep, amikor százmilliók akár napokat is utaznak haza azért, hogy az estét családtagjaikkal együtt tölthessék.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!