2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A havazás sem szegte kedvét a hercegi párnak és a sárkánynak

Hír TV

2018. február 4., vasárnap 11:40, frissítve: vasárnap 12:21

Szakadó hóesésben ünnepeltek az idén a keszthelyi karneválozók. Több száz jelmezes vonult végig a város központjában. A 18. alkalommal tartott rendezvényt a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete szervezte.

Szambazenekar adta meg a karnevál ritmusát. A menetet hagyományosan a hercegi párt játszó fiatalok vezették, akik XVII. századi stílusú ruhákba öltöztek. „Mi a vörös színösszeállítást választottuk, mert úgy gondoltuk, hogy ez illik legjobban ide, meg tetszik nekünk a vörös szín” – fogalmazott Németh Dominik.

Vannak, akik hetekig – saját kezűleg – készítik a maskarákat. Az egyik óvoda kisgyerekei és az óvó nénik is egyforma jelmezbe bújtak.

– Fekete bárányok vagyunk, egy trikóra van ráragasztva a sok-sok vatta.
– Mennyien öltöztek be?
– Szerintem a fél óvoda biztos, a szülőkkel együtt – fogalmazott az egyik karneválozó.

A sárkány volt az idén is a karnevál egyik főszereplője, amelyet ezúttal húszan mozgattak. Keszthelyen 18 éves hagyomány a farsangi karnevál, de hasonló ünnepséget a reformkorban is tartottak.

„A régi népi télűzési hagyományt elevenítettük fel, de a Festetics grófok, illetve később hercegek is tartottak úgynevezett házi kis ünnepséget, karnevált, ami nyugatiasabb, városiasabb jellegű volt” – magyarázta Dévényiné Balogh Gyöngyi, a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke.

A jelmezeket zsűrizték is, minden maskarásnak járt jutalom. A legjobban sikerült jelmez tulajdonosa pénzdíjat kapott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!