2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Színes

A covid miatt lesznek többször betegek a gyerekek

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint nem szabad félvállról venni a fertőzéseket, és van néhány praktika, amivel ha elkerülni nem is tudjuk, de csökkenthetjük a betegségek kockázatát.

  • A covid miatt lesznek többször betegek a gyerekek

Melyek azok a gyerekbetegségek, amelyeket néhány napos pihenéssel ki lehet heverni és milyen tünetek esetén forduljunk azonnal orvoshoz? Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint nem szabad félvállról venni a fertőzéseket, és van néhány praktika, amivel ha elkerülni nem is tudjuk, de csökkenthetjük a betegségek kockázatát.

Orrfolyás, láz, köhögés – már nem csak a téli hónapokban vannak jelen ezek a tünetek és a velük járó betegségek, az elhúzódó fertőzések, felülfertőzések miatt pedig úgy tűnhet, gyermekeink immunrendszere kimerült. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint ennek sokféle oka van.

– Gyakorta tapasztaljuk, nem csupán gyermekeknél, hogy egy-egy betegség után sokkal gyakoribbak a visszaesések, elhúzódó panaszok, ám szakmai szempontból egy kisgyermek évi 8-10 vírusfertőzése még nem számít kóros gyakoriságnak, és ez a folyamat – bármennyire is nehézkes – az immunrendszer érését támogatja – fogalmazott.

A doktornő kiemelte, a megnövekedett esetszámok mögött nem feltétlenül a kórokozók változása áll, a magyarázat inkább a környezetben keresendő.

– A Covid-járvány óta sokkal több, a korábbiakhoz képest többszörös megkeresés érkezik az alapellátó gyermekorvoshoz. Ennek egyik oka, hogy a bezárások, a maszk használata a többi vírust is visszaszorította, amelyek most „revansot vesznek”, azaz mivel a kiesett években kevesen váltak védetté, most sok fogékony gazdaszervezetet találnak. Idén a nagyon enyhe tél is kifejezetten kedvezett a fertőzések terjedésének. A gyermekorvos álláspontja szerint a járvány óta ráadásul a szülők és az intézmények is érzékenyebben reagálnak már az enyhébb náthás tünetekre is.

Felejtsük el a vitaminkészítményeket

Havasi Katalin arról is beszélt, az egyre növekvő esetszámok mögött nem csupán az enyhe tél és a Covid miatti elszigeteltség okolható, hanem a gyerekek általános állapota: a romló egészségi tendencia, a túlsúly és a mozgásszegény életmód, de az egyoldalú táplálkozás is felelős azért, hogy a gyerekek immunrendszerének pajzsán rés keletkezik.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Naposan indul a jövő hét

Naposan indul a jövő hét

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre van kilátás, ám a délnyugati, nyugati tájak fölé vastagabb felhők is sodródhatnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!