2019. december 16.,
hétfő, Etelka, Aletta napja

7. PET kupa

2019. augusztus 5., hétfő 20:26

Nem csak a Szigeten védik a környezetet. 7. alkalommal lepik el a petkalózok a Tiszát Tivadar és Záhony között. A PET Kupa kalózcsapatai 80 folyamkilométeres távon gyűjtik a hulladékot.

Egyre népszerűbb a PET Kupa. Az első alkalommal 4 hajó indult el 25 emberrel, hogy jópár kilométeren keresztül műanyag hulladékot szedjen a Tiszán. Ma körülbelül 250 ember állt rajthoz Tivadaron, több mint 10 hajóval és 50 kenuval, ugyanezzel a céllal.

A petpalackokat rakjuk zsákba, tömörítjük, tapossuk, hogy minél több férjen. Az elmúlt 2 évben minden évben 10 tonnát szedtünk ki. Idén is szeretnénk annyit, de nem ez a cél, hanem hogy dolgozzunk, szedjük. Hogyha 9 tonna lesz, azzal is megelégszünk

- mondta Gyenes Károly, PET kalauz. 

A palackok zöme Ukrajnából és Romániából érkezik, magyar palackot már csak elvétve találnak a petkalózok, hála az egyre elterjedtebb szelektív hulladékgyűjtésnek. A szemét okozta környezeti problémákkal a fiatalabb generáció is tisztában van, ezért szívesen csatlakoznak egy-egy ilyen akcióhoz.

Nagyon rossz, hogy látom a természetfilmekben is, hogy megeszik és meghalnak, meg rajtuk marad. Minden állaton segíteni akarok, meg a természeten is. Mert nem szép, hogyha látom, hogy el van minden dobálva. Nagyon nem szép. És ezen változtatni szeretnék

- fogalmazott Vasas Miklós, önkéntes.

A 7. PET Kupa hajói hétfőn délelőtt indultak Tivadarról és szombat este érkeznek meg Záhonyba. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

HírTV