2019. január 23.,
szerda, Zelma, Rajmund napja

5000 lóerő, több mint száz decibel, és elképesztő hangulat

Hír TV

2018. augusztus 12., vasárnap 16:12, frissítve: vasárnap 17:03

16. alkalommal rendezték meg a Traktorhúzó Európa Kupa és Amatőr Traktorhúzó Versenyt Hajdúböszörményben. Idén öt kategóriában indítottak futamot, amelyre több mint 30 versenyző érkezett szerte Európából. A traktorhúzás az Egyesült Államokból indult el a '70-es években, mára pedig egyre nagyobb teret hódít az öreg kontinensen is.

5000 lóerő, több mint száz decibel, és elképesztő hangulat uralkodott a Hajdúböszörményi versenypályán A 16. alkalommal megrendezett Traktorhúzó kupán öt kategóriában mérhették össze tudásukat az amatőr hazai és a profi nemzetközi versenyzők. A traktorhúzás itthon még gyermekcipőben jár, Skandináviában és több nyugat-európai országban azonban már profi szinten űzik a sportágat.

„A hajdúböszörményi traktorhúzásnak 16 éves hagyománya van. 7 éve pedig, ez fontos dátum, bekapcsolódtunk az Európai Traktorhúzó Szövetség munkájába és európai kupafutamokat is szervezünk. Ez azért fontos, mert mind színvonalában, mind az ideérkező versenyzők tekintetében egy nagyszerű minőséget és egy nagyon látványos traktor pullingot tudunk mutatni” – mondta Ficsor László, a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület elnöke.

A verseny csúcspontját az egyik olasz versenyistálló biztosította. Amerikai gyártmányú versenytraktorjuk felépítésben és erőben is kiemelkedett a mezőnyből. A 4 és fél tonnás, 12000 lóerős szörnyeteg játszi könnyedséggel húzta el a több tíz tonnás súlypadot. A traktornak az étvágya sem kevés, 100 méteren több mint 50 liter dízel a fogyasztása.

„A versenyzésen kívül a legfontosabb, hogy kiszolgáljuk a közönséget. Negyedjére vagyunk itt Magyarországon, mindig örömmel érkezünk ide. A közönség zseniális, a pálya tökéletes, és az időjárás is mindig kedvez nekünk. Szeretjük ezt a versenyt” – mondta Alessandro Rocco, a Team Rocco Power Team versenyzője.

A versenyen szép számmal indultak amatőrök is. A javarészt otthon átalakított traktorok mellett volt aki 600 lóerős Ikarusszal, mások pedig 30 éves Rába vontatóval álltak rajthoz a 16. Hajdúböszörményi Traktorhúzó Európa Kupa és Amatőr Traktorhúzó Versenyen.