2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

30 éve építik terepasztalukat és még mindig nincs kész

Hír TV

2017. november 20., hétfő 09:57, frissítve: hétfő 10:14

26. alkalommal tartottak vasútmodell-parádét Pécsen. Az Első Pécsi Ifjúsági Vasútmodellező Klub hatvan éve alakult, egyedülálló terepasztalukat több mint 30 éve kezdték építeni, de még mindig nincs kész.

1986 óta építi a terepasztalát egy pécsi klub, ebben a léptékben ez a legnagyobb az országban. Eddig egy német kisváros állomása és egy alpesi hegyi vasút mellett a Pécshez közeli Abaliget sínrendszere készült el.

„Gondolkodunk mindig a folytatáson, hogy lehetne még tovább fejleszteni, újabb részekkel megtoldani. Miután a padlószinten már belaktuk a helyiséget, 23 négyzetméteres a terepasztal, ezért elkezdtünk fölfele bővíteni kicsit. A bejárati ajtó fölött van egy új rész, és gondolkodunk azon, hogy a mostani terepasztalszint felett, egy újabb szinten építünk majd” – mondta Tillai Tamás, az Első Pécsi Ifjúsági Vasútmodellező Klub tagja.

A vasútmodellezés a számítógépes játékok terjedésével egyre inkább háttérbe szorul. „Egyet kattint a gyerek, és akkor kész produktumot lát. Itt meg össze kell rakni, foglalkozni kell vele. Nem azonnali élmény van, hanem folyamatosan csinálni kell, és csak akkor lesz belőle szép, látványos terepasztal” – mondta Szabó Péter modellező.

A klubtagok az informatikai rendszer fejlesztésével próbálják népszerűsíteni a vasútmodellezést. Pár éve már okostelefonról és tabletről is lehet irányítani a vonatokat.

„Számítógép segítségével tudjuk vezérelni a vonatokat, de természetesen úgy, hogy ezek igazi, élő vonatok. Ki tudnak siklani, össze tudnak menni. Tehát nem az a felelőssége a gyereknek, hogy nyomunk egy escet és újrakezdjük a játékot, hanem igenis oda kell menni a pályára, fel kell tenni a vonatokat a sínekre. És így tovább, és így tovább. Megpróbáljuk a gyerekeknek ezt a fajta felelősséget átadni, hogy bár nem számítógép, de azért oda kell figyelni” – mondta Ténai László, a Első Pécsi Ifjúsági Vasútmodellező Klub vezetője.

A pécsi klub fejlesztési lehetőségei szerények. Egy évben kétszer tartanak nyílt napot, kizárólag a belépőjegyekből tartják fenn magukat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!