2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

2300 éves kelta edényt használt virágcserépnek Dombrádon egy asszony

Homokhordás közben, még 2004-ben talált egy edényt egy kistiszaháti asszony. Sokáig kaspóként használta, mígnem kiderült: ez egy 2300 éves, kelta edény - olvasható a szon.hu-n.

  • 2300 éves kelta edényt használt virágcserépnek Dombrádon egy asszony

2015-ben egy amatőr helytörténész szúrta ki, hogy az asszony kaspója valószínűleg még Jézusnál is idősebb. Azóta kiderült: 2300 éves.

2004-ben Nagy Irénke, a a férjével ment el homokért a helyi homokbányához. Alig ástak lefelé valamennyit – meséli az asszony –, máris előkerült a földből egy fehér edény.

Nagyon megörültem neki, amikor megtaláltuk, mert szép volt. Megtetszett nagyon. Hazavittem és virágot tartottam benne vagy 11 évig. Kaspónak használtam.Gondoltuk, hogy régi, azt gondoltuk, hogy vagy 50-60 éves lehet.

 -  mesélte Babik Istvánné Irénke.

Az asszony 11 évig olajjal kenegette az edényt, hogy szebb legyen és virágot tartott benne. Aztán 2015-ben összefutott a dombrádi Karászi Zsolttal, aki épp a régi temetők állapotát mérte fel.

Az amatőr helytörténésznek elmesélte Irénke, hogy évekkel ezelőtt talált a környéken egy edényt. A férfi nem hitt a fülének, amikor a nő közölte vele, hogy az edény még megvan.

A múzeumból Jakab Attila régész ment ki Dombrád külterületére, Kistiszahátra Irénkéékhez.

„Kiderült, hogy ez valóban egy kelta edény, amit a késő vaskorban készítettek a Kr.e. 5-1. század között. Jó eséllyel egy sírhoz tartozott. Ami meglepő volt, hogy teljesen ép.

– magyarázta Jakab Attila.

Miután a régészek megállapították, hogy 2300 éves lehet a kaspónak használt lelet, az asszony odaajándékozta azt a nyíregyházi Jósa András Múzeumnak. Az illegális homokbánya területét később a régészek feltárták, de semmilyen további lelet nem került elő – írja a szabadeuropa.hu-ra hivatkozva a szon.hu.

Fotó: Karászi Zsolt

szon.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!