2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Rasszizmus veszélyeire hívják fel a szurkolók figyelmét az oroszországi vb

Hír TV

2018. június 13., szerda 14:06, frissítve: csütörtök 08:42

A rasszista támadások veszélyére figyelmezteti a szurkolókat egy európai kirekesztés elleni futballszervezet. Oroszország külön felügyelőt bízott meg a kisebbségek és a homoszexuálisok biztonságának garantálásával.

Több mint egymillió futballszurkolót várnak Moszkvába a labdarúgó-világbajnokságra szerte a világból, de az utazás nem mindenki számára lesz teljesen biztonságos. Egy európai rasszizmus-ellenes futballszervezet arra figyelmeztetett, hogy azok, akik aggódnak az etnikai alapú megbélyegzés vagy a homofóbia miatt, legyenek óvatosak oroszországi tartózkodásuk alatt.

„A szélsőjobboldali nacionalisták aktívak az orosz stadionokban, a rasszista megnyilvánulások mindennaposak. Oroszországban sokak számára a futball egy veszélyes övezetnek számít, amit kerülni kell” – mondta Piara Powar, a Labdarúgás a Rasszizmus Ellen Európában tagja.

Legutóbb egy hónappal ezelőtt büntették meg Oroszországot, amiért oroz szurkolók egy szentpétervári meccs alatt rasszista bekiabálásokkal zavarták egy francia csapat játékosait. Áprilisban az Arsenal fekete játékosaival is hasonló történt egy moszkvai meccsen.

„Oké én fekete vagyok, és Oroszországban vagyok, hogy támogassam a franciákat. Azért vagyok itt, hogy focit nézzek. Ha egyesek nem szeretnek itt engem, azon nem lehet változtatni, de remélem, hogy Oroszország felkészült erre” – mondta egy kenyai férfi.

Az orosz futballszövetség zéró toleranciát hirdetett a rasszizmus ellen a világbajnokság előtt. „Ez első sorban egy lehetőség számunkra, hogy bebizonyítsuk, milyen barátságosak és szervezettek vagyunk, ha az olyan események rendezéséről van szó, mint a labdarúgó-világbajnokság” – mondta Alekszej Szmertin, az Orosz Labdarúgó Szövetség rasszizmusellenes felügyelője.

A rasszizmus-ellenes szervezet szerint az orosz biztonsági szolgálatok a szervezett támadásokat biztosan megelőzik a kisebbségek és a homoszexuálisok ellen, de a külföldi szurkolókat arra figyelmeztetik, hogy lehetőleg mellőzzék a saját csapatuk hangos éltetését, ha épp Oroszország ellen játszik.

A szurkolók már készülnek. A 28 év után kijutó egyiptomi válogatott drukkerei bizakodóak a pénteki nyitómeccsük előtt.

„Boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk, hogy ilyen hosszú idő után kijutott a csapat újra. Huszonnyolc évet vártunk erre. Reméltem, hogy még láthatom a fiúkat világbajnokságon, Istennek köszönöm, hogy valóra vált ez az álmom. Remélem, bejutunk a nyolcaddöntőbe” – mondta egy egyiptomi szurkoló.

Peru is hosszú böjt után jutott ki – a dél-amerikai ország utoljára 1982-ben szerepelt világbajnokságon. „36 év után újra itt vagyunk, ez nagyon boldoggá tesz minket, és főleg az, hogy így eljuthattunk Moszkvába is” – mondta egy perui szurkoló.

A 21. labdarúgó világbajnokság csütörtökön délután kezdődik a nyitóünnepséggel, majd a házigazda orosz válogatott Szaúd Arábiával csap össze.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!