2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Merkel: Nem kell mind a 28 tagállamra várni

Hír TV

2018. június 24., vasárnap 16:27, frissítve: vasárnap 17:01

Angela Merkel szerint az Európai Uniónak a tagországok közötti többoldalú szerződésekkel kell választ találni a migráció problémáira, ha a 28 tagállam nem jut közös álláspontra. A német kancellár a brüsszeli migrációs minicsúcs előtt beszélt erről. A találkozón 16 tagállam vesz részt, de zárónyilatkozat és sajtótájékoztató se lesz utána.

Eredetileg csak a közvetlenül érintett országokat hívta meg az Európai Bizottság, egyeztetni a migrációs reformról a jövő heti, hivatalos EU-csúcs előtt. Végül 16 tagállam érezte fontosnak a közös álláspont kialakítását. A magyar kormány és a többi visegrádi ország nem. A német kancellár szerint az EU-nak fel kell készülnie, hogy az ellenkező tagállamok nélkül találjon megoldást.

„Szó lesz egyrészt az elsődleges migrációról, az EU határain kívülről érkező migránsokról, hogy miként tudjuk erősíteni a határvédelmet és az illegális migránsok számát miként tudjuk csökkenteni. Beszélünk a másodlagos migrációról is, hogy az európai tagállamok között miként találhatunk igazságos elosztási megoldást és miként tarthatjuk fenn a schengeni szabad határokat. Ezekről a jövő heti EU-csúcson is szó lesz, de ott egyelőre kilátástalan a közös álláspont kialakítása. Hogy ne kelljen mind a 28 tagállamra várni, szükség esetén két-háromoldalú megoldásokat is kereshetünk, hogy miként tudunk a rászoruló tagállamokon segíteni” – mondta a német kancellár.

Emanuell Macron francia elnök arról beszélt, hogy pénzbüntetéssel, vagy szankciókkal kellene sújtani azokat az országokat, amelyek nem eléggé szolidárisak. A máltai miniszterelnök szerint aki nem akar együttműködni, azt hagyni kell.

„Most már nem mutogatni kell a másikra, a választók szerintem mindenhol azt várják, hogy megoldást találjunk és ne másik országokat vádoljunk azzal, hogy ki miatt nincs közös megoldás. Ha kell, olyan megoldást, amiben nem az összes uniós tagállam vesz részt” – mondta Joseph Muscat.

Az olaszok eredetileg le akarták mondani a részvételt, ha a tanácskozáson nem születik döntés az Olaszországnak nyújtott segítségről. Az olasz kormány végül mégis eljött, de ahhoz ragaszkodtak, hogy ne legyen zárónyilatkozat.

„Azért jöttem, hogy bemutassam az olasz kormány javaslatát, ami egy egészen új megközelítést jelent a migráció problémájára. Egy több szintű európai startégiára van szükség, Politikai döntésre, a migránsok beáramlásának a megállítása érdekében, mert a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan. A dublini rendszert alapjaiban át kell alakítani” – mondta Giuseppe Conte.

A 28 uniós tagállam vezetője csütörtökön találkozik Brüsszelben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!