2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Közbeszólt a politika: elmarad Messiék meccse

Hír TV

2018. június 6., szerda 10:36, frissítve: szerda 16:10

Politikai okok miatt elmarad az Izrael–Argentína felkészülési meccs. A zsidó állam labdarúgó-szövetsége panaszt tett, a palesztinok viszont győzelemként ünneplik a döntést.

A palesztinok egy része elégette volna az argentin futball-válogatott csapatkapitánya, Lionel Messi mezeit és fotóit, ha az argentin nemzeti tizenegy pályára lép Izrael ellen, a csütörtökre tervezett jeruzsálemi barátságos meccsen.

Az argentin-ellenes tüntetések mellett a palesztinok a közösségi portálokon is megfenyegették Messiéket. Szerintük a mérkőzésen való részvétellel Argentína elismerné Izrael fővárosaként Jeruzsálemet, aminek keleti részét a palesztinok saját fővárosuknak tekintik, sőt, Messiék ezzel szemet hunynának a gázai határon történő erőszak-cselekmények fölött is, amelyekben már 120 palesztin vesztette életét.

„Semmilyen körülmények között sem egyezünk bele ebbe a mérkőzésbe. Kampányt indítunk az Argentin Labdarúgó Szövetség ellen, és személyesen Messit vesszük célba, akinek több tízmillió rajongója van az arab és muszlim világban, a palesztin néppel baráti országokban. Mindenkit arra szólítunk, hogy égessék el a mezét és a fotóját, és fordítsanak neki hátat. Még mindig reménykedünk abban, hogy Messi nem jön el csütörtökön, és nem asszisztál a megszállók bűneinek legitimálásához” – mondta Dzsibril Radzsub, a Palesztin Labdarúgó Szövetség elnöke.

Végül győzött a palesztin lobbi, és az Argentin Labdarúgó Szövetség lemondta az edzőmeccset. A válogatott csatára, Gonzalo Higuain szerint ez volt a helyes döntés; a Palesztin Futball Szövetség elnöke pedig úgy fogalmazott: a világ piros lapot mutatott fel az izraelieknek.

A zsidó állam vezetése felháborodott a döntésen, Avigdor Lieberman kifakadt Argentínára, amiért a dél-amerikaiak, ahogy fogalmazott, engedtek az antiszemita terroristák nyomásának.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök pedig felhívta az argentin elnököt, hogy lépjen közbe, de Mauricio Macri azt mondta, ebbe neki nincs beleszólása.

Argentínának ez lett volna az utolsó felkészülési mérkőzése a jövő héten kezdődő oroszországi vb előtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!